Sport

Luka zvani Camus

O sudskom procesu protiv Luke Modrića i Dejana Lovrena... i reakcijama hrvatske javnosti

Luka Modrić i Dejan Lovren / Foto Bagu Blanco/Pressinphoto / Shutterstock Editorial / Profimedia
jul 06 2023, 05:05

Podeli

Nacija je na nogama – što je i red kada je o nogometu riječ. To više kada je o hrvatskoj naciji riječ, jer domaći naziv ovoga sporta, za razliku od proširenoga – i originalnog – termina, ne povezuje nogu i loptu, nego nogu i udarac/bacanje (slično je i s rukometom, košarkom i odbojkom; kao da uvođenje odlikovanoga objekta svih ovih sportova, lopte naime, ne odgovara duhu hrvatskoga sportskog jezika). Štošta se – i štokoga – u hrvatskome jeziku (i pripadnoj realnosti) može nogo-metati (uključujući, recimo, i dosta popularan iako neregulirani sport zvan cipelarenje). A podizanje na noge je, dakako, početni stav za dotično metanje.

Recentni je povod ovoga podizanja na noge u tomu što je Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku 28. lipnja “podiglo pred Općinskim sudom u Osijeku optužnice protiv dvojice hrvatskih državljana (1989. i 1985.) zbog počinjenih kaznenih djela davanja lažnog iskaza“. Optuženi su da su na sudskoj raspravi “svjesno neistinito iskazali, iako ih je raspravni sudac upozorio da su dužni iznositi istinu i da je davanje lažnog iskaza kazneno djelo“. Radilo se je o suđenju Zdravku Mamiću i ostalima zbog izvlačenja 118 milijuna kuna iz Dinama. Rečena su dvojica državljana, međutim, Dejan Lovren i Luka Modrić.

Lovren je dugogodišnji nogometni reprezentativac, tipičan tvrdi obrambeni igrač, bez posebnih tehničkih sposobnosti, ali, uglavnom, pouzdan i borben. U javnosti se poznat ponajprije po dodatnom insistiranju na “domoljubnoj“ (tj. Thompsonovoj) glazbenoj pozadini reprezentativnih nastupa, po povremenome “opuštenom“ ojkanju s čestim dodatkom “našega starog pozdrava“ (“Za dom spremni!“, dakako), te po tvrdokornome podržavanju Rusije posljednjih mjeseci “čak i da je započela rat u Ukrajini“ (“Sportske novosti“, 28. 11. 2022.).

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price