Prvi predsjednik Hrvatske i njen prvi tim
Sport

Kult reprezentacije i Tuđmanova uniforma: Ko su večni saboteri hrvatskog optimizma

Kako su jedan stadion i jedan grad zvanično proglašeni i zauvek ostali ukletim

Prvi predsjednik Hrvatske i njen prvi tim Prvi predsjednik Hrvatske i njen prvi tim / Ilustracija Velike priče
nov 23 2023, 07:17

Podeli

‘Majica ti je, na kraju, uvik bliža od jakete’.

Nisam više ni siguran u kojem sam točno trenutku tu misao čuo, ali urezala mi se duboko u pamćenje, gotovo kao proročanstvo. Tu rečenicu, koju je izgovorio jedan ikonski navijač Hajduka kao svoje promišljanje o dugom i kompliciranom odnosu Splita i hrvatske nogometne reprezentacije, obično vezujem uz jednu ledenu splitsku večer, tamo još u travnju pradavne 1997. Bio sam tada na istočnoj tribini poljudskog stadiona zajedno s ocem, a povod nam nije bio hajdučki, već smo otišli na kvalifikacijsku utakmicu za Svjetsko prvenstvo u Francuskoj, u sklopu koje je Hrvatska dočekala Sloveniju. Samo par dana ranije jaka je bura donijela bod Dancima, a te je pak večeri svim klincima u pamćenje zauvijek urezan Primož Gliha: čovjek je usred promrzlog Poljuda apsolutno neočekivano zabio hat-trick i donio važan gostujući bod Slovencima. U tom je ciklusu nastala i čuvena medijska sintagma ‘ukleti stadion’, provučena tada kao, jelte, šega, da bi na kraju ispala ne čak ni proročanstvo, već naslovno slovo dekreta. Hrvatska reprezentacija će, naime, prvu iduću službenu utakmicu na Poljudu odigrati punih 15  godina poslije.

Često sam tijekom tih 15 godina razmišljao o toj majici i jakni, i kako se slikovito poklapalo da je te travanjske večeri ogroman dio od tih 15.136 prisutnih duša razmišljalo doslovno kako bi bilo dobro imati još jedan sloj odjeće kao protutežu toj ledenoj buri. S vremenom je dodavan sloj po sloj, polako, onako kako i priliči Mediteranu, gdje je polovinu vremena ionako polovica odjeće s kojom se napunite u prohladna jutra do podneva frustrirajuće pretjerana, a onda opet prema sumraku postane neophodna. Takav je nekako i slikovit odnos Splita i hrvatske reprezentacije svih ovih godina; pet je slojeva odjeće prosječna promrzla duša navukla na sebe u procesu otuđenja kolektiva, koji je u međuvremenu postao zaista megauspješan. I svaki put kada se činilo da možda ipak i nije tako, da je možda malo zatoplilo, pogotovo nakon ovih najrecentnijih golemih rezultatskih trijumfa, svaki put kao da taj sumrak ponovno dođe još i brže, i kazni one koji su se usudili odbaciti pokoji ‘suvišni’ sloj sa sebe.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price