Trener Aston Vile Unai Emeri na meču protiv Arsenala u Premijer ligi
Sport

Koliko je Unai Emery zapravo dobar trener?

Kako je čovjek iz "tri ureda" tukao Pepa Guardiolu i Mikela Artetu u samo tri dana

Trener Aston Vile Unai Emeri na meču protiv Arsenala u Premijer ligi / Jacob King / PA Images / Profimedia
dec 10 2023, 11:51

Podeli

Nakon što su njemačke bombe u Drugom svjetskom ratu uništile dobar dio nacionalne baštine, britanski akademici su poslali 300 arhitekata i konzervatora s dvogodišnjim zadatkom da pročešljaju državu i popišu objekte od posebne kulturne važnosti. Kada je tih 300 predalo svoje liste, oformljeno je vijeće od 12 sveučilišnih profesora koji su idućih sedam godina prolazili predložene objekte i razvrstavali ih u tri kategorije zaštite.

Jedna od građevina koja je u najvišem stupnju zaštite je Aston Hall. Riječ je o raskošnoj srednjovjekovnoj palači okruženoj perivojima koju je između 1618. i 1635. godine gradio čuveni engleski arhitekt John Thorpe, a u kojoj se danas nalazi muzej.

Jedva stotinjak metara sjeverno nalazi se Villa Park, bez ijedne kuće između srednjovjekovne palače i stadiona Aston Ville.

Originalno, teren Villa Parka je bio vrt u kojem se uzgajalo povrće za kuhinju Aston Halla i dekorativno jezero koje je od Thorpea u 17. stoljeću naručio Sir Thomas Holte kao ukras za svoju palaču. Danas se jedna od tribina Villa Parka zove Holte End u čast originalnom vlasniku Aston Halla na čijem su posjedu vlasnici Aston Ville izgradili stadion, ali kako se s vremenom podizala svijest o važnosti zaštite kulturne zaštite i kako su profesori zaključivali svoje liste zaštite, tako su lokalne vlasti vršile sve veći pritisak na vlasnike kluba da prestanu koristiti perivoje jednog od najznačajnijih arhitektonskih spomenika Engleske kao poligon za nogometne treninge. Iz današnje perspektive to zvuči suludo, ali treninzi svih kategorija Aston Ville su se često održavali ispred samih vrata Aston Halla.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price