Aston Villa
Sport

Da li je Aston Villa real deal?

Engleski velikan uspešno je obavio projekat "Restart" i sada predvođen "španskom inkvizicijom" čeka novu sezonu da nam pokaže da (ni)smo bili u pravu

Aston Villa Aston Villa, “Restart” / Jacob King / PA Images / Profimedia
avg 01 2023, 05:00

Podeli

Jedna od glavnih atrakcija prošle sezone u evropskom fudbalu bio je nagli uzlet koji je Aston Villa napravila kada je na klupu stigao Unai Emery. Španac je na povratku na Ostrvo odagnao sive oblake koji su ga oterali sa Emiratesa i napravio surovu i nemilosrdnu mašinu, sposobnu da bodove osvaja u serijama, čak i kada ne igra dobro. Učinak kluba po njegovom dolasku bio je na nivou čak i za mesto u UCL, a s obzirom da su krenuli iz borbe za opstanak, sa zadovoljstvom su zgrabili šansu da isprobaju UEFA Conference League.

Sada je pred svima nama jedna ozbiljna misterija: Koliko zapravo Villa može u pretrpanom premijerligaškom akvarijumu?

Priča o modernoj Aston Villi počinje u leto 2018. Na 130 godina od kada je njen direktor osnovao Football League, prvo ligaško takmičenje na planeti, klub je proživljavao najteže dane u preko četiri decenije. Dva proleća ranije su, zakucani za dno tabele, ispali iz elitnog ranga prvi put od osnivanja Premier lige. Bio je to logičan sled posle petogodišnje agonije – nikakva ulaganja dovela su do toga da klub četiri puta ima ispod 40 bodova i ispod 40 golova. Na ispadanje se reagovalo najvećom potrošnjom u istoriji kluba, a zauzvrat su dobijeni donja polovina Championshipa i negativna gol-razlika.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price