Društvo Sport

Hrvatski mučenici, mangupi i ostale vještice: Dinamo-AEK, osam dana kasnije

Atenski su huligani, baš kao i pokojni Michalis, tek sjedalice u političkoj klackalici dviju raspalih država i njihovih društava, gdje ova grčka tragedija ništa manje nije i preslikana hrvatska

/ DENIS LOVROVIC / AFP / Profimedia; Costas Baltas / Anadolu Agency/ABACAPRESS.COM; Dimitris Lampropoulos / Anadolu Agency/ABACAPRESS.COM; DENIS LOVROVIC / AFP / Profimedia
avg 16 2023, 14:09

Podeli

Na sjevernoj tribini maksimirskog stadiona u utorak naveče je onaj njen donji dio, na kojem se tradicionalno okupljaju najžešći Dinamovi pristalice, bio prema izvještajima rasprodan. Međutim, točno na sredini kopa stajala je rupa, praznina od kakvih stotinjak stolica, i poruka u vidu već poznatog transparenta s natpisom “sjever uz odsutne”.

Bad Blue Boysi su, uz nju, izvjesili i manju poruku, na kojoj samo stoji “izdržite, braćo”, dok su podršku kolegama raštrkanim u čak 16 grčkih zatvora zaokružili i verbalno, skandiranjem također stare, već poznate pjesme: muku muče da nas spriječe, spriječiti nas nitko neće. I dok su se igrači okupljali na centru kako bi održali minutu šutnje povodom tragične uvertire u susret, Dinamo je s razglasa utišavao inače sjajnu himnu, ali onu koja u refrenu ima tekst koji upućuje da se za Dinamovu slavu bori “kolcem, lancem, i bokserom u glavu”. Barem o noževima, srećom, nema riječi.

Punih osam dana nakon što je izvorno zakazana, utakmica pretkola Lige prvaka između Dinama i atenskog AEK-a – barem ovaj njen prvi, zagrebački čin – konačno je odigran, u sjeni apsolutno mučne, sumorne, ali i strašno konfuzne atmosfere. Toliko je prošlo otkako je u masovnoj tučnjavi Dinamovih, Panathinaikosovih i AEK-ovih navijača život izgubio 29-godišnji Michalis Katsouris, AEK-ov navijač.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price