Sport

Fudbal ponedjeljkom: Da se podijelimo k’o ljudi

/ Ilustracija: Twitter
jan 22 2024, 12:01

Podeli

Hajde da ovog ponedjeljak preskočimo uvodnu špicu i odmah pređemo na najzanimljiviju stvar vikenda koji je iza nas. A pošto smo mi u Fudbalu ponedjeljkom sitne duše koje rado potenciraju teorije zavjere, sudije i fudbalske moćnike smatraju direktnim krivcima za apsolutno sve, i još uz to obožavamo konflikt, da vas pitamo – jeste li za ili ste protiv VAR-a?

Ili da preciznije formulišem to pitanje, jeste li za ovakav VAR ili ste protiv njega?

Jer, da se razumijemo, sam koncept i ideja da fudbalske sudije koriste modernu tehnologiju – ne’š ti moderne tehnologije, video kamere – kao asistenciju pri donošenju odluka nikako ne može biti loš. U jako diskutabilnim situacijama koje direktno utječu na rezultat dobro je da čovjek – koji trči za 22 dvojicom ostalih na ogromnom prostoru i donosi odluke u djeliću sekunde i to pod pritiskom bukvalno hiljada ili miliona ljudi – ima pomoć.

Međutim, ono što je izgledalo kao odlična ideja u međuvremenu se počelo pretvarati u cirkus. VAR danas podsjeća na sigurnosne kamere na našim ulicama; ima ih svuda i snimaju sve, ali kada ih stvarno zatrebate, pogotovo kako bi dokazali krivicu moćnika, najednom su bile pokvarene, imale su mrtvi ugao, ili prosto nisu dovoljno dobar dokazni materijal. I da, potpuno se različito koristi ovisno od mjesta radnje – Nijemci ga vide na jedan, Španci na drugi, a Englezi na neki nadrealan način.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price