Sport

Šta nam je o Gironi rekla muha na zidu

Girona je na samo jednom porazu; zajedno sa Atleticom su zabili najviše golova u ligi i na dvije trećine su osvojenih bodova od onoga što bi im ispunilo cilj za ovu sezonu. A to je taj ostanak u ligi. Drugi su na tabeli i ispustili su samo pet bodova u jedanaest utakmica. Girona je apsolutni hit - kako se to desilo?

Trener Girone Michel / Foto Jose Breton/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia
nov 03 2023, 10:01

Podeli

A na samom početku stvari nisu mogli izgledati gore. Prvi dan nove sezone uvijek je izuzetno važan za svakoga, pa i za Gironu. Pogotovo za Gironu koja je do tog vikenda promijenila tako puno. Otišao je Oriol Romeu, ključni igrač veznog reda, i to u komšiluk u Barcelonu; otišao je i Taty Castellanos, koji je bio najbolji strijelac ekipe, na putu za Wolverhampton je bio Santiago Bueno, u Madridu je završio Roro Riquelme. Ekipa koja je sezonu ranije završila deseta u novu je ušla potpuno rekonstruisana, i pred trenera Michela postavljen je cilj ostanka u ligi, a za takvo nešto uvijek je važan prvi dan sezone. Girona je u vrelom San Sebastianu nakon četiri minute gubila s 1-0, i to primivši izuzetno jeftin gol, onaj koji lako lomi i najkarakternije ekipe. Deset minuta kasnije činilo se da je takav raspad neizbježan; Real Sociedad je već promašio dvije velike šanse i sudija je pokazao na penal. Katastrofa.

Osamdeset dana kasnije Girona je na samo jednom porazu; zajedno sa Atleticom su zabili najviše golova u ligi i na dvije trećine su osvojenih bodova od onoga što bi im ispunilo cilj za ovu sezonu. A to je taj ostanak u ligi. Drugi su na tabeli i ispustili su samo pet bodova u jedanaest utakmica. Girona je apsolutni hit – kako se to desilo?

Prije svega, tu prvu utakmicu u San Sebastianu nisu izgubili. Naravno da je to na kraju samo fikcija, ne možemo biti muha na zidu i moramo pretpostavljati, ali nije teško zamisliti Michela kako je tog dana na poluvremenu ušetao u gostujuću svlačionicu na Anoeti i ekipi poručio da je prezadovoljan. Da samo nastave raditi ono što rade najbolje. Jer i u tom prvom poluvremenu koje je na papiru djelovalo kao katastrofa i najgore moguće otvaranje sezone, ono koje lomi i najjače karaktere, Girona je zapravo igrala fudbal od kojeg Michel ove sezone, ali i od prvog dana na klupi ovog kluba, nikako ne odustaje.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price