Nejt Volters
Sport

Flouter(s), zvezdaško kulturno dobro

Nejt Volters, revolveraš u eri automatskih pušaka

Nejt Volters Nejt Volters / Ilustracija Velike priče/Izvor Profimedia
feb 23 2024, 15:00

Podeli

“Došao je tiho i ušao u legendu”.

Stariji čitaoci odmah će se setiti pisanih romana o vestern junaku Džonu Henriju Holideju, u narodu odmilja poznatijem kao “Dok”, koji su sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka plenili pojavom po jugoslovenskim kioscima. Gornja je rečenica krasila svaku naslovnu stranu “palp štiva” koje je potpisivao izvesni Frenk Larami, što je bio kaubojski pseudonim nemačkog skribomana Albrehta Kana. Nisu romani o Doku, kojem su na velikom platnu udahnuli život glumci poput Kirka Daglasa (“Obračun kod OK Korala” Džona Stardžisa iz 1957.) i Vala Kilmera (“Tombston” Džordža Pana Kosmatosa iz 1993.), bili sad nekakvo prefinjeno štivo, ali nisu bili ni loši. Za nas mlade momke željne mirisa baruta i zvuka konjskog galopa, bili su više nego adekvatna razbibriga.

Vreme divljeg zapada odavno je prošlo, ali ponekad sportska borilišta evociraju taj revolveraški duh. Profesionalni sportisti 21. veka su ništa više do moderni gladijatori ili kauboji, a utakmice su savremene arene i opusteli rančevi i zabačene železničke stanice, kakva je ona sa početka “Bilo Jednom na Divljem Zapadu” Serđa Leonea. Svaka je utakmica novi OK Koral, svaki je meč dvoboj i gladijatorska fešta – kao društvo, evoluirali smo dovoljno da makar nema poginulih, ali status heroja i dalje postoji. I da, i dalje je na ceni onaj koji brže potegne i reši stvar u svoju korist.

Gledali ste dovoljno filmova i čitali dovoljno istorije da znate da je eru divljeg zapada okončao progres. Dolazak pruge, telegrafa, motornih vozila, elektriciteta i svega ostalog poslao je momke sa Koltovima u ropotarnicu istorije, ostavivši ih da žive svoj drugi život isključivo u vestern filmovima i literaturi. Međutim, i dan danas postoje ljudi koji se drže nekakvog kaubojskog koda, i koji veruju u stare načine. Kada je Sem Pekinpo, jedan od najkultnijih vestern reditelja, snimao “Pse od Slame” početkom sedamdesetih, glavni glumac tog projekta, veliki Dastin Hofman, ga je u jednom intervjuu pohvalio na krajnje originalan način. “Sem”, rekao je tada budući dvostruki dobitnik Oskara za glavnu mušku ulogu, “je revolveraš u eri automatskih pušaka”.

I takav vam je nekakav bio i Nejt Volters.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price