Sport

Poslednji heroj Divljeg zapada

Bil Beličik bio je, kao i svi junaci, pa bili oni i arhetipski kauboji koji ne daju na sebe, najpribližniji čoveku kada je gubio

/ Allen Eyestone / Zuma Press / Profimedia
feb 11 2024, 05:00

Podeli

And I walk these streets, a loaded six–string on my back

I play for keeps ’cause I might not make it back

I’ve been everywhere, still I’m standing tall

I’ve seen a million faces and I’ve rocked them all

Bon Jovi, “Wanted Dead or Alive”, 1986.

Jedna od najčuvenijih – i najomraženijih – rokenrol balada iz osamdesetih godina prošlog veka govori o starim, zadrtim herojima nekadašnjeg Divljeg zapada. Onim nemilosrdnim revolverašima sa zlatnim zubima, koji bi sedeli sami u ćošku i cirkali, pre nego što sednu za sto gde se igra najskuplja partija pokera u čitavom Dodž Sitiju, ili već kakvom Tenesiju.

Ili, ako bude takav neki spori dan, izađu na dvoboj i izbuše čoveka koji ih je popreko pogledao kao da je bure “munšajna”.

Džon Bon Džovi i Riči Sambora, čiji nas prepoznatljivi rif – jedan od mnogih sa albuma “Slippery When Wet” – uvodi u priču o antiherojima koji bi neporaženi odlazili u suton, pričaće kasnije kako im se činilo da je takav život i rokenrol bendova. Ukradi sve što možeš, po svaku cenu, dok si tu, a sutra, sutra je novi dan.

Takav je (bio) i Bil Beličik.

A ovo je uglavnom priča o tome kakav je bio Bil Beličik. I o tome zašto je bilo tako lepo mrzeti ga, zašto je bilo tako lako voleti ga.

I o ponekoj tituli Bila Beličika pride, neka se nađu.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price