Ljubav
Psihologija

Šta kada prava ljubav ne ide?

Šta kad bismo brak zaista posmatrali iz ugla preduzetnika, da li bi određeni poslovni principi mogli da pomognu nekome da izgradi trajnu ljubav

Ljubav Zamislite romansu kao početak poslovanja: morate biti spremni za neuspeh i učiti iz njega, da biste ostvarili veliki uspeh / Ilustracija VP/midjourney
mar 06 2024, 05:00

Podeli

Navodeći najčešće razloge za razvod, sveže razvedeni ispitanici studije objavljene u Journal of Sex & Marital Therapy pre neku godinu, štriklirali su nepomirljive razlike. Skoro polovina, 47 odsto, rekli su da su to “nedostatak ljubav i intimnosti”, a u jednoj novijoj, 31 odsto njih je reklo “nekompatibilnost”. Sasvim sigurno je većina njih u početku mislila da je pronašla pravu ljubav. Ali, da bismo razumeli uzroke razvoda, korisno je razumeti zbog čega se ljudi uopšte venčavaju. Značajan broj ispitanih parova naveo je finansijsku sigurnost kao motivaciju, a 42 odsto ispitanika sigurnost.

Za mnoge je brak posao, a za neke je čak i posao brak, zavisi šta su im prioriteti. Ali, ako se taj cinizam i pogrešni razlozi istisnu iz premise, šta kažete na ovo: šta kad bismo brak zaista posmatrali iz ugla preduzetnika, da li bi određeni poslovni principi mogli da pomognu nekome da izgradi trajnu ljubav?

Pisac, popularni autor Atlantika i voljeni predavač sa Harvarda Artur S. Bruks, došao je na tu ideju. Kaže da je tokom decenija provedenih sa studentima upoznao mnogo ambicioznih dvadesetogodišnjaka preduzetnika. Uglavnom imaju dobru ideju, imaju dobre kontakte i znaju kome treba da se obrate za pomoć. Ali jedan kvalitet izdvaja onu zanimljiviju grupu: spremnost na neuspeh u stremljenju ka uspehu. Razumeju da postoji značajna verovatnoća da neće uspeti, i suočavaju se s tim na zdrav način. Znaju da je njihova “velika ideja” samo prva u nizu, da će verovatno propasti; smisliće više ideja ako treba, boljih od prve, dok ne dođu do one prave, uspešne.

Takav stav prema neuspehu može dovesti do uspeha u najvećem preduzetničkom poduhvatu koji iko ima u životu: romantičnoj ljubavi. Zamislite romansu kao početak poslovanja: morate biti spremni za neuspeh i učiti iz njega, da biste ostvarili veliki uspeh, tvrdi autor.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price