Razgovor
Psihologija

Šta u stvari znači “razgovarajte s decom”

Ideja o razgovoru sa decom koji izgleda idilično kao u filmovima je ovde na ozbiljnom testu, jer neće sva deca moći i hteti odmah da razgovaraju, niti će moći jasno da artikulišu svoje kompleksne emocije i misli. Neka će čak reagovati na način koji prepoznajemo kao potpuno neprimeren, u smislu negiranja ozbiljnosti situacije, ili ekstremno negativan, u vidu pozitivnog odnosa prema zločinu

Razgovor Razgovoru sa decom prethodi dubok i iskren razgovor sa sobom / Ilustracija Vectorjuice/Freepik
maj 11 2023, 05:00

Podeli

”Razgovarajte s decom” je rečenica koja se prethodnih dana provlačila kroz sve narative profesionalaca, pa i onih drugih, koji su se bavili nemilim događajima u nedelji posle prvog maja. Razgovarajte o ovome sada, a razgovarajte i inače. I niko ne može da ospori značaj ovog saveta, ali su mnogi ostali zapitani pred njegovim značenjem. Neki roditelji su se čak osetili i prozvano, jer iako imaju utisak da razgovaraju sa svojom decom, ostaje otvoreno pitanje da li to rade dovoljno i na pravi način.

Svaki iskren profesionalac će reći da univerzalnog načina za razgovor sa decom u ovakvoj situaciji, naravno, nema. Način na koji razgovaramo sa decom zavisi od karakteristika i uzrasta deteta, konteksta, situacije i teme. Ipak, postoje neki principi kojima je potrebno da budemo vođeni, kao i neki mitovi, koji se kulturološki prenose generacijama, a koji su štetni i koje je potrebno da preispitamo.

Prvi mit koji je važno demistifikovati je da ako o nečemu ne pričamo pred decom ”ona to neće osetiti” i tako ćemo ih zaštititi. Internet i društvene mreže su već prilično demistifikovali ovaj mit, jer su informacije u nekim slučajevima čak i dostupnije nego što bi trebalo, ali i dalje ostaje ideja da decu treba sačuvati od nemilih događaja i negativnih emocija što duže. Uporište ove ideje iz roditeljske perspektive nalazi se u sasvim legitimnoj težnji da izbegnu svojoj deci da proizvode patnju. Ipak, ta ideja jednostavno nije funkcionalna u situaciji u kojoj se dešavaju događaji ovakvog intenziteta, društvenog značaja i medijske propraćenosti.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price