Kako da izgradite dobar život Psihologija

Postoji li prečica do boljeg ja (i zašto to nije “spiritualnost”)

Ako u svom rečniku koristite rečenice poput: "ko zna zašto je to dobro", "kako zračiš, tako privlačiš", dobra je šansa da ste podlegli izopačenoj verziji praktikovanja spiritualnosti

/ Image by rawpixel.com on Freepik
okt 09 2023, 05:00

Podeli

Pre dve godine sam otišla na digitalni detoks, četvorodnevni program u toku kog sam se odvojila od svog telefona, meditirala, šetala, pisala, radila tehnike disanja, vežbala zahvalnost i kako to obično biva sa programima ovog tipa, vratila se kući skroz drugačija. Ovo iskustvo je za mene zaista bilo dragoceno i o njemu sam u Sinergijinom podkastu “Otvoreni razgovori” govorila ističući da je kontakt sa sobom koji se desi u ta četiri dana beskrajno važan i daje nam značajne uvide. Ono što je, međutim, istina i nema toliko veze sa programom koliko sa mnom – “nova ja” je opstala svega nekoliko nedelja nakon čega sam se vratila na staro, na svoj dobro poznati autopilot svakodnevnih poslovnih i privatnih obaveza.

Puno puta nakon toga srela sam se sa iskustvima ljudi oko sebe koji su koketirali sa spiritualnim praksama – meditirali, pisali svakodnevno na čemu su zahvalni, išli na reiki i na terapiju zvučnim vibracijama slušajući gong itd… I sama sam iz radoznalosti i otvorenosti ka drugačijim pristupima probala dobar deo navedenih stavki i u tom procesu došla do vrlo značajnog uvida koji se verovatno neće mnogo dopasti onima koji su pobornici pomenutih tehnika – spiritualnost je po definiciji uzvišena, ali u praksi može biti vrlo površna ukoliko je motivisana izbegavanjem neprijatnih stanja i narcističkom potvrdom da smo bolji i više vredni od drugih jer težimo prosvećenosti. Da pojasnim.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price