Kultura

Uspavanke su važnije vama nego vašem detetu

Postoji nešto magično u uspavankama. Neka neprevodiva i neuporediva emocija koja vam pruža osećaj sigurnosti. A to izgleda dobro zna – generacija Z

/ Ilustracija VP / Freepik
okt 01 2023, 05:00

Podeli

Otkako znam za sebe (mnogo pre nego što sam zavolela film “As good as it gets”), pravim plej-liste koje mi pomažu u neočekivanim prilikama i očekivanim neprilikama, te sam tako leto 2023. započela plej-listom “povratak kući” koja je trebalo da mi skrati i ulepša vožnju kombijem kompanije Terra travel na relaciji Budimpešta–Beograd. Otkako ne živim u Beogradu, rado mu se vraćam leti kako bih bila sa porodicom i prijateljima koji uglavnom nisu u Beogradu, jer leti svako normalan ide na more.

Nažalost, plej-lista “povratak kući” u mom životu je prouzrokovala nesagledive posledice. Tokom vožnje kombijem, uspela sam ne samo da se izgubim u muzici i ne primetim da mi je utrnula noga, već i da sa takvom (nikakvom) nogom ispadnem iz vozila kompanije Terra travel te prvih mesec dana boravka kod kuće provedem u izolaciji zakucana za kauč, knjige i filmove u društvu mamine mačke, kojoj bi se noću pridružili i komarci. Kombinacija predenja i zujanja tokom veštičjeg sata ili gluvog doba noći budila bi u meni osećaj teskobe i aktivirala potisnute strahove zrelog doba te nakon faze “pijem mleko, ritmično dišem” vodila ka manijakalnom mahanju rukama i pokrivanju preko glave, da bi ubrzo usledila faza neumerenog znojenja, vrpoljenja i naravno, završavala se kapitulacijom sna koja je u mom slučaju dovela ne samo do češanja i iščekivanja praskozorja (zvanično izglasana najlepša srpska reč), već i do pravljenja nove plej-liste, ovog puta sa radnim nazivom “uspavanke”, koju je bez mnogo razmišljanja otvorio barokni lek za insomniju “Goldberg varijacije” Johana Sebastijana Baha (J. S. Bach).

Varijacije su komponovane zbog grofa koga je mučila nesanica, a za klavir, jer je grof pri ruci imao ličnog pijanistu po imenu Goldberg čije je radno vreme bilo 24/7. Kada je pijanista koji je trpeo mobing pružio grofu miran san, odmorni grof je isporučio Bahu najveći honorar – zlatni pehar pun zlatnika. Onda je istorija zaboravila da je grof i postojao, dok su Bahove varijacije koje su nazvane po pijanisti postale muzički gral, neosvojivi pijanistički Mont Everest, delo veće od bilo kog izvođača, osim možda od Glena Gulda (Glenn Gould). Za Gotliba Goldberga čuo je i Hanibal Lektor, predstavnik generacije bebi-bumera i veliki Guldov fan koji Bahovu Ariju sluša dok degustira žive jagnjeće kotlete.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price