Ljubav
Kako da izgradite dobar život Psihologija

Može li ljubav da nas promeni?

Ljubav nas menja, ako to dozvolimo. To ne mora biti samo romantična ljubav, već i prijateljska. To ne mora biti ni ljubav za sva vremena već možda i neka kratka u kojoj doživimo novo i drugačije iskustvo

Ljubav Kada se nađemo u odnosu koji je ispunjen ljubavlju, on nas može usmeriti u određenom pravcu ali samo ako to dozvolimo / Ilustracije Velike priče
apr 21 2024, 05:00

Podeli

Kao klinka od svih crtanih filmova najviše sam volela “Lepoticu i zver” i “Malu sirenu”. “Lepotica i zver” naučila me je da ljubav čini čuda. Gledajući Malu sirenu shvatila sam da ćemo zbog ljubavi biti spremni da se odreknemo svog najvećeg dara (u njenom slučaju pevanja) da bismo bili pored voljene osobe. Ljubav nas menja, tu nema nikakve dileme. Ali kako da znamo da li nas menja nabolje ili nagore?

Da bih uopšte odgovorila na pitanje može li ljubav da nas promeni i na koji način, važno je to kako se mi uopšte menjamo kroz odnose koje gradimo. Tu mi ima smisla da se osvrnem na promene koje se dešavaju u terapijskoj praksi.

Kada mi neko dođe na psihoterapiju, šansa da će da promeni neka svoja ponašanja i oseti se bolje u vezi sa sobom zavisi od tri faktora. Prvi faktor je terapijski odnos. Ako je naš odnos baziran na empatiji, poverenju i prihvatanju, povećavamo šansu da će doći do željene promene. Topao odnos je poligon na kom se dešavaju sržne promene. Drugi faktor tiče se mojih terapijskih tehnika. Konkretnije, tehnike se odnose na način kako komuniciram sa svojim klijentom, koja mu pitanja postavljam, na koji način mu dajem povratnu informaciju, koliko sam asertivna i podsticajna u načinu kako razgovaramo. Ako kao psihoterapeutkinja imam kapacitet da izgradim dobar odnos sa svojim klijentom i uspešno se služim terapijskim tehnikama, povećavam šansu da ću mu pomoći da dođe do važnih uvida i željene promene. Međutim, neće mi mnogo vredeti ni odnos ni tehnike ukoliko nije ispunjen treći faktor koji se tiče spremnosti mog klijenta da se menja. Ovaj faktor se odnosi na dozvolu koju klijent daje sebi i meni, a to je da utičem na njega kroz odnos baziran na poverenju i komunikacijskim tehnikama. Ako nema te dozvole, nema ni promene. Džaba mi i odnos i tehnike.

Verujem da pomenuti faktori deluju i u drugim bliskim odnosima. Najjednostavnije rečeno, ljubav nas menja onda kada smo spremni da nas promeni, kada smo u odnosu u kom postoji poverenje i kada umemo vešto da komuniciramo. Jer menjati se znači izaći iz nekog statusa kvo iz kog se ne mrdamo već neko vreme. Kada se nađemo u odnosu koji je ispunjen ljubavlju, on nas može usmeriti u određenom pravcu ali samo ako to dozvolimo.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price