Simon de Bovoar
Kako da izgradite dobar život Psihologija

Ljubav na prvo prijateljstvo

Šta možemo da naučimo o autentičnoj ljubavi od Simon de Bovoar

Simon de Bovoar Simon de Bovoar je dobar deo svoje filozofije o ljubavi bazirala na odnosu koji je gradila sa Žan Polom Sartrom. Živeli su slobodno, svako u svom domu / Foto Profimedia
avg 26 2023, 05:00

Podeli

Autentična ljubav zasnovana je na obostranom prepoznavanju da je svaki partner slobodno biće. Simon de Bovoar

Setite se ljubavi koja vam se desila na prvi pogled. Hemijska privlačnost je bila tu, kao magnetom vas je privukla osoba u koju ste se zaljubili. Ako biste morali da procenite privlačnost ka toj osobi od 1 do 10, dali biste joj čistu desetku. E pa baš taj odnos, koji biste ocenili kao fatalan, vrlo verovatno je imao i fatalne posledice, bar iz ugla Shema terapije. Da, dobro ste pročitali. Čitajući knjigu “Osmislite život iznova”, koju su napisali Džefri Jang i Dženet Klosko (topla preporuka da je pročitate), odnosi u kojima osećamo najveću hemijsku privlačnost su oni koje bi zapravo trebalo da izbegavamo. Sećam se koliko sam bila zbunjena kada sam ovo pročitala. Čitajući o zdravoj ljubavi koja je bazirana, kako autori kažu, na umerenoj proceni privlačnosti (dakle, oko petice na skali od 1 do 10), pomislila sam kako malo zapravo znamo o zdravoj i zreloj ljubavi poput one koja je opisana u rečenici Simon de Bovoar.

Kao i većina ljudi, odrasla sam bombardovana pričama o fatalnoj ljubavi koju čuvena Keri Bredšo opisuje rečima “prožimajuća, ne mogu da živim bez tebe ljubav”. Odrasla sam na bajkama i ljubavnim filmovima u kojima je lepotica snagom ljubavi uspela od zveri da napravi princa, mala sirena je morala da se odrekne svog najvećeg dara da bi bila blizu svog princa itd. Jer kada pronađeš tu pravu ljubav, uradićeš sve da je sačuvaš. Prava ljubav se prepoznaje kada vidimo osobu, ako imamo sreće da je pronađemo. Ali da li je baš tako?

U proteklom periodu okupirala me je filozofija Simon de Bovoar i njen pogled na autentičnu ljubav koja se temelji na filozofiji egzistencijalizma i podrazumeva nekoliko pretpostavki.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price