Uspeh i neuspeh
Uspeh i neuspeh Nama ljudima je mnogo bliže razmišljanje o prošlosti i gubicima nego promišljanje mogućnosti i prilika koje leže u budućnosti / Ilustracija Velike priče

Kako uspeti u neuspehu

Istina je da neuspeh može da vodi ka uspehu, ali samo pod dva uslova. Prvi, da umemo da u svom životu izgradimo atmosferu psihološke bezbednosti u kojoj ćemo otvoreno razmišljati i razgovarati o greškama. I drugi, da razumemo koji tip greške nam se desio i na osnovu toga definišemo svoj prvi korak ka uspehu

apr 05 2023, 07:00

Podeli

Kada se biznis psihološkinja Ejmi Edmondson suočila sa rezultatima svog doktorskog istraživanja koji su bili suprotni svemu što je očekivala, nije ni sanjala da će je ovaj “neuspeh” dovesti do revolucionarnih rezultata koje će nekoliko godina kasnije i sam Google proslaviti u svojoj Aristotel studiji. Tako je koncept psihološke bezbednosti ušao u biznis i danas je buzzword u poslovnom svetu. Odnosi se na slobodu da izrazimo svoje mišljenje i otvoreno pričamo o propustima, greškama i teškim temama.

Ejmi je istraživala efektivnost timova u jednoj bolnici koju je merila po različitim parametrima na osnovu kojih će zaključiti koji od timova daje najbolje rezultate u radu. Ispostavilo se da je za najbolji tim procenjen onaj koji pravi najviše grešaka, što nikako nije imalo logike niti je bilo u skladu sa njenom hipotezom. Zar nisu najbolji oni koji rade bez greške?

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price