Raskid
Kako da izgradite dobar život Psihologija

“I posle šest meseci bude ti bolje…”: Kako najlakše podneti raskid

Da, postoje tehnike da se preživi i Glorija Gejnor peva "I Will Survive". I može, kažu, da se "pljuje" bivši partner (ali ima jedan uslov), okej je i da se komunicira sa bivšim ali ne da se "prati" preko društvenih mreža (bolje ga pozovi ako imaš potrebu)

Raskid “Dve tablete, jedan vinjak, dve tablete, jedan vinjak, na svakih šest sati”: Čuvena replika kako preboleti veliku ljubav koju izgovara Petar Božović u filmu “Čekaj me ja sigurno neću doći” / Foto Ilustracija Velike priče
мар 29 2023, 07:00

Podeli

Ona romantizuje čitav pojam raskida. Stvara se neka euforija. Ovako nekako: Izađem iz veze i sad neću da patim nego ću odmah da presečem i postanem nova ja. Ima raznih narativa kako žene raskidaju, koliko pate i kako navuku na sebe neki novi identitet, idu kroz život singl: mogu sebi sve da kupe (cveće, naravno), pomognu, organizuju, izađu same i plešu celu noć… Ta žena je Maji Sajrus (i još mnoge druge) i ona peva o tome u hitu “Flowers” koji očito gađa mnoge jer je raskid tema koja je svakog makar jednom zainteresovala i zabolela. Zašto nam raskidi i razvodi tako teško padaju i zašto slušamo Majli? Sasvim je okej i da se slušaju tužne pesme, kažu istraživanja. Može i Vitni Hjuston “I Will Always Love You”, iako je nekima baš paćenički (ali shvatićeš i ti kad raskineš). Međutim, pesme o raskidu stvarno pomažu da se osećate manje usamljeni u svojoj patnji i manje jedinstveno u svojoj nesreći.

Ako se pomirimo sa tim da mora da boli, ima još načina da pomognemo sebi, skratimo ili makar umanjimo tu patnju. To je i glavno pitanje specijalne epizode podkasta “Kako da izgradite dobar život” u kojoj su psihoterapeutkinje Mia Popić i Iva Branković pričale kako da se lakše podnese raskid ili razvod. Da, postoje tehnike da se preživi i Glorija Gejnor peva “I Will Survive”. I može, kažu, da se “pljuje” bivši partner (ali ima jedan uslov), okej je i da se komunicira sa bivšim ali ne da se “prati” preko društvenih mreža (bolje ga pozovi ako imaš potrebu). I mnogo toga su rekle njih dve o raskidu (poslušajte ceo podkast), evo i nekih najboljih saveta koji mogu da pomognu.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price