Beautiful game
Psihologija

Mundijal za beskućnike i pobeda nakon teških vremena

Najlakše se ogrešimo o ljude potencirajući ideju "brige o sebi" onima kojima je zapravo potrebna briga zajednice, i društva

Beautiful game Svetsko prvenstvo za beskućnike održava se jednom godišnje, a organizuje ga fondacija pod istim imenom, već više od dvadeset godina / Credit: Netflix - Blueprint Pictures - F / AFP / Profimedia
jun 19 2024, 13:12

Podeli

O čemu ćemo pričati narednih dana? O fudbalu, naravno. Činiće nam se da ne postoji ništa osim fudbala, kao da smo ušli u neku drugu zemlju, na sasvim kratko; imaćemo zajedničke teme sa svim poznanicima, čak i onima koje ne podnosimo, i sa slučajnim prolaznicima, i ako se slučajno zaglavimo u liftu.

Neko će potajno navijati za autsajdera, baš kao što smo i u poslednjem finalu Lige šampiona, kao što smo i u prvoj utakmici Evropskog prvenstva, iako su se obe završile očekivano. Rezultat je bio unapred jasan, ali u fudbalu, samo u fudbalu, mogu da se dese čuda i da autsajderi stignu do finala, a ponekada u finalu i pobede; zato ga i gledamo – zbog te nade. U fudbalu i samo u fudbalu čudo predstavlja i kada autsajderski tim postigne gol na svetskom prvenstvu, ili kad siromašni dečak postane milioner.

Možda nećemo imati vremena da pored Evropskog prvenstva gledamo još i filmove na Netfliksu; pa opet, ima jedan film koji vredi odgledati, jer postoji mogućnost da nakon njega budemo makar malo bolji ljudi.

Pre filma “Beautiful game”, vrlo mali broj ljudi čuo je da uopšte postoji svetsko prvenstvo u fudbalu za beskućnike. Čak i kad ukucate Homeless World Cup u pretraživač, izaći će vam prvo naslov filma. Nemojte da vas to obeshrabri; nastavite da istražujete. “Beautiful game” priča priču o engleskoj fudbalskoj reprezentaciji koja odlazi u Rim upravo na ovo prvenstvo, sastavljena od beskućnika, ali predvođena pravim fudbalskim trenerom. Na prvenstvu sreću beskućnike iz celog sveta, i sa njima se bore za prvo mesto.

Svetsko prvenstvo za beskućnike održava se jednom godišnje, a organizuje ga fondacija pod istim imenom, već više od dvadeset godina. Osmišljeno je da bi se skrenula pažnja javnosti na problem beskućništva, a do sada je održavano u raznim gradovima, kao što su Kejptaun i Kopenhagen.

Pravila su sledeća: igrači moraju biti stariji od šesnaest godina i imati status beskućnika shodno nacionalnoj definiciji, ili biti tražioci azila bez statusa azilanta, ili u fazi rehabilitacije od alkohola ili droge a da su u nekom periodu od održavanja prethodnog svetskog prvenstva bili beskućnici.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price