EURO2024

To što malo fali…

Najdetaljnija taktička analiza poraza Srbije od Engleske

Dragan Stojković tokom utakmice Srbija – Engleska / osnapix / Hirnschal / imago sportfotodienst / Profimedia
jun 17 2024, 11:39

Podeli

Sve tekstove fudbalskog specijala Velikih priča posvećenog Evropskom prvenstvu, čitajte OVDE.

Kada se podvuče crta ispod dvoboja protiv Engleske, Srbija je odigrala dobru utakmicu i nije nedostajalo puno da šokira suparnika koji je prije početka slovio za velikog favorita. Srbija je odigrala hrabro, objeručke je prihvatila inicijativu kada joj je Engleska prepustila loptu i fizički se nametnula u drugom poluvremenu, pokazala je mentalnu stabilnost i strpljenje, pa i jasan taktički plan.

Ali ipak je nešto nedostajalo.

Dragan Stojković se odlučio za formaciju s dva napadača. Kako je objasnio poslije utakmice, odlučio se ostaviti Dušana Tadića na klupi kako bi ga imao svježeg za drugo poluvrijeme kada se lomi utakmica, a započeo je s Aleksandrom Mitrovićem i Dušanom Vlahovićem naprijed te Sergejom Milinkovićem-Savićem iza njih.

Za očekivati je bilo da će Srbija svoju priliku protiv Engleske tražiti u centaršutu i visokim loptama kojima će bombardirati kazneni prostor. Piksijeva je momčad u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo bila uvjerljivo prva po upućenim centaršutevima i još uvjerljivije prva po uspješnim centaršutevima. Španjolska je na račun ogromnog posjeda bila druga u toj kategoriji, ali bila je veća razlika između Srbije na prvom mjestu i Španjolske na drugom nego između Španjolske i Portugala na sedmom mjestu.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price