Istraga
Pronađeno u prevodu

Lov na poslednje naciste

Iako se Treći rajh raspao pre više decenija, potraga za ljudima koji su bili saučesnici u masovnom ubistvu se nastavlja, ali danas, sa više poteškoća

Istraga Istraga / Freepik/Velike priče
nov 02 2023, 06:49

Podeli

Tekst iz magazina GQ za Velike priče priredila Ana Ćosić.

Uputio se u Plašov, u Poljsku. Ovo, danas šumovito i planinsko mesto, ispresecano zarđalim železničkim šinama i osmatračnicama koje su spomenik jednog vremena, prepuno je turista i istraživača. Tu se nalaze ostaci jednog od najozloglašenijih nacističkih koncentracionih logora. 

Tomas Vil, Nemac poljskog porekla, stigao je u Plašov baš u trenutku kada je završena komemoracija hiljadama stradalih čije je ubistvo naredio komandant logora Amon Got. Tu je i vila u kojoj je Got živeo, tu su nacističke kancelarije i zatvorske ćelije. Obilazak celog mesta traje nekoliko sati, a mnogim turistima je interesantan i kamenolom, gde je Spilberg snimao kadrove za čuveni film “Schindler’s List”. 

Vila ne interesuje holivudski momenat. A nije ni turista.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price