Stogodisnjaci
Pronađeno u prevodu Zdravlje

Kako doživeti 100? Ne, nisu zdrave navike

Dobri geni su važniji što ste stariji

Stogodisnjaci Istraživači su identifikovali neke gene i njihove kombinacije koje su povezane sa dugovečnošću / Foto Freepik
okt 25 2023, 05:00

Podeli

Ako želite da doživite svoj 100. rođendan, zdrave navike mogu da vas delimično dovedu tako daleko.

Postoje istraživanja koja pokazuju jasniju ulogu gena u doživljavanju duboke starosti. Navike kao što su dovoljno sna, vežbanje i zdrava ishrana mogu da pomognu u sprečavanju bolesti i dužem životu. Međutim, kada je reč o životu posle devedesete, genetika biva važan faktor, kako zapažaju istraživači koji proučavaju starenje, piše The Wall Street Journal.

„Neki ljudi imaju ovu ideju da ako rade sve kako treba, paze na ishranu i vežbanje, mogu da dožive 150 godina – to nije tačno”, kaže Robert Jang, koji rukovodi timom istraživača u neprofitnoj naučnoj organizaciji Gerontology Research Group.

Oko 25% čovekove sposobnosti da doživi 90 godina je određeno genetikom, prema rečima dr Tomasa Perlsa, profesora medicine na Univerzitetu u Bostonu, koji vodi “Studiju o stogodišnjacima Nove Engleske” (New England Centenarian Study), koja prati stogodišnjake i članove njihovih porodica od 1995. godine.

Do 100. godine, to je otprilike 50% genetski uslovljeno, prema njegovoj proceni, a za oko 106, to je 75%.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price