Picasso
Pronađeno u prevodu

Efekat Vilijama Morisa: Može li AI da pravi “bolju umetnost” od čoveka?

Ono što nas inspiriše, kao i ono što nas odbija, stalno se menja pod uticajem niza moćnih društvenih sila, uglavnom izvan naše svesti. Tehnološki napredak je na vrhu te liste je r menja gledišta o tome šta je lako, a šta teško, i utiče na to šta smatramo lepim, a šta vulgarnim

Picasso Picasso / GINIES Michel / Sipa Press / Profimedia
mar 17 2023, 13:32

Podeli

Tekst iz magazina Wired za Velike priče priredile Ana Ćosić i Jelena Vujković

Uspon generičke AI umetnosti izaziva oduševljenje – ali važno pitanje koje mnoge brine je to da li veštačka inteligencija može da napravi “bolju umetnost” od većine ljudi. Ako je istorija dosledan pokazatelj, društvo će nastaviti da favorizuje ljudsko umetničko stvaralaštvo.

Značenja takve nove umetnosti ne mogu da ostanu ista kao ranije. Verovatno će se granice stvaralaštva pomeriti jer sami utičemo na njih. Društveni ukusi su se već promenili pod uticajem tehnološkog napretka. Sada će se to ponovo desiti, a nećemo ni primetiti. Naši ukusi će se menjati u korist ljudske umetnosti.

Nije iznenađujuće to što u osmišljavanju novog sveta prepunog AI umetnosti ne uzimamo u obzir da se promenio ukus celog društva. Skloni smo uverenju da ćemo i u budućnosti želeti iste stvari kojim težimo sada, a da će samo naše sposobnosti da ih ostvarimo evoluirati. Jedna poznata studija je ovo nazvala “krajem istorijske iluzije”: ljudi se slažu da su se njihovi najvažniji ukusi promenili tokom protekle decenije, ali smatraju da će nadalje ti ukusi ostati onakvi kakvi jesu, pošto su verovatno dostigli neki vrhunski nivo prefinjenosti.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price