dark web
Pronađeno u prevodu

Upoznajte kralja najmračnijeg dela interneta

„Čoveče, možeš da naručiš bilo šta preko interneta“, rekao je Alavi jednom prijatelju. To je bila tajna njegovog uspeha

dark web Darkweb / Ilustracija Freepik
mar 15 2023, 13:04

Podeli

Redakcija Velikih priča priredila je tekst objavljen na sajtu Wired.

Hjuston, Teksas. U mirnom predgrađu, kuća kao i svaka druga; a u kući Ala Alavi, sedi pogrbljen nad svojim crno-zlatnim laptopom.

Bio je početak 2017. godine, i u to vreme Alavi se svrstavao među 10 najboljih prodavaca na AlphaBay-u, jednom od najvećih darkweb bazara. Svake nedelje premeštao je na desetine paketa ilegalnih narkotika: kokain, falsifikovani Xanax i lažni OxyContin.

A onda je stigla porudžbina od mladog marinca iz Severne Karoline. Želeo je Oxy, i Alavi se odmah bacio u potragu, prebirajući po vrećicama praha i hemikalija razbacanih po njegovom tavanu i garaži. Imao je hemikalije prekursore, kao i fentanil — sintetički opioid 50 puta jači od heroina — iz Kine. „Čoveče, možeš da naručiš bilo šta preko interneta“, rekao je Alavi jednom prijatelju. To je bila tajna njegovog uspeha.

Alavi je sipao sastojke u blender, pritisnuo dugme i držao sve dok sadržina nije izgledala prilično dobro izmešana, a zatim je izašao do šupe u svom dvorištu. Unutra su se nalazile dve čelične prese za tablete, svaka veličine malog frižidera. Ubacio je smešu u rezervoar na vrhu prese, uključivši je, i ona je nakon nekoliko minuta počela da štanca pilule, koje su izgledale poprilično verodostojno. Lažni OxyContin ubrzo se našao zapečatiran u kutiji i spreman za isporuku.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price