Politika

Što Hrvatska zaista misli o Ani Brnabić?

Ovu rundu normalizacije pokrenuli su oni koji su izvukli najkraće od svih ratnih slamki u dvije zemlje – Hrvati u Srbiji i Srbi u Hrvatskoj. Možda baš zato ona ima šansu

Ilustracija VP/Profimedia
maj 08 2023, 05:00

Podeli

Sedam godina nakon Drugog svjetskog rata, u kojem su bili smrtni neprijatelji, Njemačka i Francuska bile su osovina oko koje je utemeljena Europska zajednica za ugljen i čelik – preteča i začetak današnje Europske unije. Deset godina nakon tog rata u kojem je poginulo preko 50 milijuna ljudi, dakle otprilike dvije cijele Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, europska suradnja oko ugljena i čelika se proširila na cijelo gospodarstvo. Dvadeset i osam godina nakon kapitulacije Njemačke, krenulo se u suradnju i u socijalnoj politici i zaštiti okoliša.

Dvadeset i osam godina nakon Oluje i kraja ratnih operacija na tlu Hrvatske, širi se vrlo oprezni i suzdržani optimizam zbog posjeta premijerke Srbije Ane Brnabić Zagrebu kao znaka mogućeg početka zatopljavanja odnosa dvije zemlje. Posjeta koji se, da ne bi bilo negativnih reakcija, tajio do praktički posljednjeg trenutka.

Usporedba dviju vremenskih linija, one u kojoj se razvila europska suradnja nakon najkrvavijeg rata u povijesti čovječanstva i ove u kojoj se ne razvija suradnja Srbije i Hrvatske nakon krvavog raspada Jugoslavije, tek je kratki kroki šire perspektive svih ovdašnjih – poslijeratnih – poraza. Koji će, evo, ispresijecani stalnim i bučnim međusobnim uvredama o zločinima, etničkim čišćenjima i svođenju računa, te povremenim i stidljivim naznakama poboljšanja odnosa, uskoro napuniti cijela tri desetljeća.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price