Politika

Poverljivi izveštaj iz Brisela: Šta EU stvarno planira za Zapadni Balkan

Imali smo priliku u prethodnih desetak dana da konsultujemo nekoliko dobro pozicioniranih izvora u državama članicama EU i u institucijama u Briselu. I evo šta smo sve čuli...

Ilustracija VP / Foto OLIVER BUNIC / AFP / Profimedia
дец 28 2023, 05:00

Podeli

Početak 2024. godine biće veoma turbulentan na Zapadnom Balkanu. Novo krizno žarište moglo bi da bude u selu Valač. Vlasti u Prištini, uprkos upozorenjima zapadnih partnera, spremaju se da zauzmu silom veoma važnu prenosnu trafostanicu na severu Kosova, uz neizbežno zaoštravanje odnosa na Kosovu i između Beograda i Prištine. Slučaj Banjska ostaje da visi kao Damoklov mač iznad predsednika Aleksandra Vučića, ostavka Vulina nije dovoljna, tri vodeće članice EU traže eksplicitno da se utvrdi ko je odobrio, organizovao i dopremio teško naoružanje kriminalnoj grupi Milana Radoičića (u EU se Radoičić smatra za jednog od bosova organizovanog kriminala na Zapadnom Balkanu).

U Bosni i Hercegovini će u prvim mesecima nove godine Rusija pokušati da destabilizuje zemlju a nije isključeno ni da visoki predstavnik Kristijan Šmit, koji je poverovao da je Benjamin Kalaj našeg doba, svojim odlukama dodatno sipa ulje na vatru. U Crnoj Gori mogli bismo da imamo novu političku krizu ako predsednik Skupštine Andrija Mandić ode 9. januara u Banjaluku na proslavu Dana Republike Srpske koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

 

 *Evropska unija se umorila od Srbije
 *Kurti svodi Srbe na jedan posto
*Rusija rovari protiv BiH
 *Spajić vodi Crnu Goru u Evropu

 

Izborne neregularnosti i protesti u Srbiji potpuno su sveža stvar i budući da smo u prazničnom periodu, osim u slučaju velike eskalacije sukoba, EU i ključne članice će zauzeti precizniju poziciju u drugoj nedelji januara. Međutim, to neće promeniti činjenicu da su se u EU, uslovno rečeno, umorili od Srbije. Toliko da se više ne priča o “enlargement fatigue” već o “Serbian fatigue”. Jednostavno, niko više nema volje i strpljenja da sluša opravdanja srpskih zvaničnika zašto Beograd ne može nešto da uradi, odluči ili zauzme poziciju.

Srećom, postoji i vedrija strana scenarija u prvom semestru sledeće godine. Sve izvesniji izbor Gerta Vildersa za novog premijera Holandije motivisao je institucije EU i vodeće države članice da naprave nekoliko važnih koraka za proširenje dok je još uvek Mark Rute na čelu vlade u Hagu. Evropska unija će sve učiniti da zatvori barem jedno poglavlje u pregovorima sa Crnom Gorom, što bi imalo simbolični značaj da je došlo do promene tendencije u politici proširenja i na Zapadnom Balkanu.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price