Politika

Ima li Srbija levicu?

Šta je to zajedničko za SPS, Vulinove socijaliste, Ljajićeve socijaldemokrate, brojne naslednike nekadašnje Demokratske stranke ili današnji Zeleno-levi front, odnosno političke aktere koji sebe vide na levom centru? Odgovor je jasan – ništa

Ilustracija VP/Profimedia
dec 11 2023, 05:00

Podeli

Sve evropske partije građanske levice liče jedna na drugu, samo su naše nesrećne na svoj način. I to ne samo zbog toga što nemaju ni uticaj poput svojih evropskih pandana, već i zbog činjenice da se sličnosti među njima ne mogu pronaći čak ni u zajedničkim neprijateljima; jer u Srbiji, pored oponenata koje tradicionalno pronalazi na desnom spektru, levica neprijatelja ima i u samoj sebi. Zapravo, više njih.

Otkako je u 19. veku Srbija počela da se priključuje modernim evropskim političkim tokovima i prihvata novonastale ideološke koncepte, levica je, na različite načine i u različitim oblicima, neprestano bila prisutna na domaćoj političkoj pozornici. Naročiti procvat u našoj državi levičarske ideje i partije doživele su po okončanju Drugog svetskog rata i formiranju druge Jugoslavije, bujajući nakon toga gotovo pola veka, sve dok s pojavom Socijalističke partije Srbije nije nastupio period samorazdiruće i potpune programske metamorfoze, koja se kasnije samo prelila na godine, posle Petog oktobra, kada je trebalo da se formira nova “prava” socijaldemokratska levica (ko je rekao Demokratska stranka?), u našim okvirima često nazivana i “građanskom levicom” (da bi se razlikovala od konzervativne/populističke). Da li se to dogodilo i zašto nije?

Istoričarka i profesorka na Filozofskom fakultetu u Beogradu Dubravka Stojanović ipak objašnjava da leva ideologija u Srbiji nikada nije bila dominantna.

“Problem je u tome što od 19. veka, od radikala Nikole Pašića, imamo kontinuitet populističkih partija na vrhu. A to su partije koje gutaju sve pred sobom, pa i podelu političke skale”, objašnjava profesorka Stojanović. “Iako su često desno, te populističke stranke progutaju i sve što je levo, baš kao što se dogodilo i sa Socijalističkom partijom Srbije. Tako da kad se tako zaguši politički prostor više nema pozicije na kojoj biste gradili građansku levicu, jer će populisti uvek reći – pa to mi upravo radimo, iako zapravo uništavaju zemlju i rade sve suprotno od politike koja bi vodila računa o socijalnim problemima građana.”

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price