Beogradski izbori 2.0
Politika

Ne može se ući u istu reku dva puta

Beogradski izbori 2.0

Beogradski izbori 2.0 Beogradski izbori 2.0 / Milos Tesic / ATA Images / Profimedia
mar 10 2024, 05:00

Podeli

Ako je Dejan Bodiroga loš kandidat, kako je rekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić (“nije kapacitet za bavljenje politikom to koliko ste davali koševa”), i ako iz koalicije „Srbija protiv nasilja“ kažu da nikada nisu ni razgovarali o njemu kao kandidatu, zašto se onda uopšte priča o njemu? Jedna pretpostavka može da bude – zato što bi možda bio dobar kandidat. 

Prema našim saznanjima, opcija da Dejan Bodiroga bude kandidat opozicije za gradonačelnika na ponovljenim izborima ni u jednom trenutku nije bila na stolu, niti je bila realna – za šta uostalom i nije potrebna insajderska informacija, dovoljno je uključiti zdravorazumsku logiku. Dejan Bodiroga vodi košarkašku Evroligu, gde je suštinski na početku posla, a pritom nikada nije javno pokazao bilo kakve političke ambicije. Jedini javni angažman mu je bio podrška Proglasu.  

A ta zdrava logika je bila dostupna svima, pa i vlastima koje su uvlačenjem Bodiroge u priču pokušale da kontrolišu predizborni narativ čak i u redovima opozicije. Bodirogina podrška Proglasu nije dezavuisana na isti način kao što je to Vučić učinio, na primer sa Miroslavom Mićom Berićem, kada ga je poredio sa Nikolom Jokićem. Košarkaška veličina Dejana Bodiroge je neupitna i izdržljiva na poređenje sa bilo kim, pa i sa Jokićem, a očigledno ni širi vankošarkaški autoritet nije za potcenjivanje, pa bi jedno od objašnjenja za izvlačenje ove karte moglo da bude i veštačko podizanje očekivanja među opozicionim biračima i podizanje letvice za opoziciju, pred kojom je nekoliko koraka koji prethode odabiru kandidata za ponovljene beogradske izbore. 

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price