Društvo Politika

Mali crnogorski bogovi

Šta slučajevi atletičarke Marije Vuković i kolumniste Bobana Batrićevića govore o crnogorskom društvu i vrijednostima – i onima koji ih “štite”

/ Dimitar DILKOFF / AFP / Profimedia
feb 05 2024, 05:00

Podeli

Teri Pračet u romanu “Mali bogovi” (Small Gods) konstruiše jednu originalnu i zabavnu ideju kojoj posle ostaje vjeran u svim romanima serijala o Disksvijetu. Na Disksvijetu bogovi postoje isključivo zahvaljujući ljudima koji vjeruju u njih te zavisno od toga koliko vjernika imaju, i koliko je iskrena ta njihova vjera, pojedinačni bogovi bivaju veći, moćniji ili manji i slabiji.

Na tragu te ideje bio je i Pračetov prijatelj Nil Gejmen kada je pisao popularni roman “Američki bogovi” (American Gods). Razlika je u tome što Gejmen radnju smješta u naš svijet, tj. u Sjedinjene Države, i što starim bogovima (Odin, Horus, Černobog, Anansi itd.) koji su izgubili moć jer nemaju vjernike, suprotstavlja nove bogove koji imaju pregršt poklonika. Ti novi bogovi nisu Bog/Jahve/Alah nego Tehnologija, Mediji, Berza itd.

Možda u Crnoj Gori nećemo naći ništa spektakularno novo na ovom polju. Svakako nećemo naći domaćeg Pračeta ili Gejmena, ali možemo naći dobar stvarni primjer toga o čemu su pisali. Dva događaja su svojom žustrinom razdrmala učmali i spori januar. Ovi događaji su privukli pažnju javnosti iz mnogobrojnih razloga pa da im pridodamo i ovaj, pračetovsko-gejmenovski.

Trebalo je da počne suđenje Bobanu Batrićeviću zbog jednog uvredljivog teksta upućenog SPC a nakon toga je došlo do medijskog progona sportistkinje Marije Vuković zbog uvredljive opaske na temu crnogorske zastave. U čemu se sastoji sličnost između ova dva slučaja osim u tome da se radi o osobama koje su u jednom trenutku (ali ne istom) podržale DPS na izborima? Iako su imali svoju “kulminaciju” u januaru, ovi događaji su počeli nešto ranije.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price