Politika

Lex AP: Ima li korupcije ako se o korupciji ne piše?

Plenković rješava problem korupcije u Hrvatskoj – zakonom po kojem se više neće smjeti pisati o istragama

Ilustracija / VP/Profimedia
jan 23 2024, 05:00

Podeli

S imenovanjem Igora Pokaza za veleposlanika Republike Hrvatske u Ujedinjenom Kraljevstvu, u suštini, ništa nije bilo sporno. Čovjek je karijerni diplomat, već je, bez ikakvih repova, radio slične poslove, a i samo imenovanje prošlo je bez ikakvih kontroverzi.

Osim jednog detalja, koji je, zapravo, trebao ostati na razini sitne, edukativne lekcije, kako bi se izbjegli ozbiljniji problemi nekad u budućnosti. Pokazov vjenčani kum, naime, bio je predsjednik hrvatske Vlade, Andrej Plenković. Koji je i bio jedan od dužnosnika koji su sudjelovali u Pokazovom imenovanju.

“Diskvalificirajući gol”

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa donijelo je stoga u listopadu 2019. odluku o tome da je Plenković trebao svoje kumstvo s veleposlanikom deklarirati prvo svima koji su o imenovanju odlučivali, a zatim i cijeloj javnosti. Sankcije zbog ovog kršenja zakona, osim javne objave, nije ni bilo. Dakle, stvar je trebala ostati tek na razini crtice koja je mogla ubuduće biti korištena kao korisna lekcija za sve dužnosnike u sličnim situacijama.

Plenković je, međutim, kiptio od bijesa. Na hitno sazvanoj tiskovnoj konferenciji svom se silinom obrušio na Povjerenstvo, banalizirajući njihovu odluku i ukazujući da, čak, nije ni donesena jednoglasno. “Dosta je toga. To sad javno kažem”, zaprijetio je neovisnom tijelu predsjednik hrvatske Vlade, te dodao, “ovo je bio diskvalificirajući gol Povjerenstva koje ne živi u ovom svijetu”.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price