Politika

Kuda ide Srbija?

I da li je došlo vreme da se vidi na koju će stranu da krenu naprednjaci oko kojih su se 2012. prvi put u istoriji ujedinili "beli listići" i "slavski krug dvojke"?

… / Foto PEDJA MILOSAVLJEVIC / AFP / Profimedia
apr 09 2024, 05:00

Podeli

Kosovo sve vreme ide u pravcu kao da će da ga reši neka Dora Bakojani, činovnik sa nacionalnim bekgraundom poput Ahtisarija. Tako je makar zvučao Aleksandar Vučić na najagresivnijoj konferenciji za štampu na kojoj je pričao o mogućnosti radikalnih mera – eventualnom izlasku iz Saveta Evrope, ili ulasku u Briks, gde su ga zvali, itd.

Da li je onda Srbija opet na prekretnici? Ili je došlo vreme da se vidi na koju će stranu konačno da krenu naprednjaci oko kojih su se 2012. prvi put u istoriji ujedinili „beli listići“ i „slavski krug dvojke“?

Deset godina nije mali period da se podvuče crta. Gde je Vučićeva? I kako je od miljenika Angele Merkel, koja je poslednju posetu imala u Beogradu, postao neprijatelj nove nemačke vlade, bez ozbiljnih kontakata i sa naslednikom u Angelinoj stranci Fridrihom Mercom. Kako su najveći promoteri kosovske nezavisnosti od Amerikanaca postali Nemci? I da li sa Kristoferom Hilom, nezvaničnim ambasadorom SAD za Balkan, ima specijalne odnose ili ni jedan ni drugi nisu do kraja iskreni, pošto je Vučić ipak stasao uz Šešelja, a Hil uz Holbruka, koji je vodio politiku “zagrli neprijatelja”, kao nekad Regan Gorbačova.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price