Društvo

Ako želite bolje da upoznate Velike priče

"Velike priče će ostati upamćene kao prvi medij u zemlji u kojem je pretplata zaista i zaživela", zaključio je Marko Nedeljković tokom razgovora sa glavnim urednikom VP

Veljko Lalić pored ilustracije zeca koji je od starta simbol „Velikih priča”, poput zeca iz Alise u zemlji čuda, koji vas ubaci u zečju rupu i priča najbolje priče / Foto marko nedeljković
mar 13 2024, 11:12

Podeli

Prenosimo tekst intervjua koji je sa osnivačem i glavnim urednikom Velikih priča uradio Marko Nedeljković, docent na Fakultetu političkih nauka u Beogradu i predsednik Centra za profesionalizaciju medija i medijsku pismenost (CEPROM), na čijem sajtu je intervju originalno objavljen.

***

U istoriji srpskog novinarstva ostaće zabeleženo da je prvu pretplatu na originalan novinarski sadržaj jednog onlajn medija u našoj zemlji uveo portal „Velike priče”. Pretplatu je uveo 1. marta 2023. godine i nakon godinu dana uspeo da premaši cifru od 7000 pretplatnika, što znači da će ujedno biti upamćen i kao prvi medij u zemlji u kojem je pretplata zaista i zaživela. Zato „Velike priče” jesu mali portal, ali su velika stvar za srpsko novinarstvo. Ako se već pitate nije li to pretenciozna ocena za jedan mali digitalni medij, dovoljno je navesti samo nekoliko podataka. Uvođenje pretplate na pristup onlajn medijima globalni je trend već godinama unazad, čak četiri petine izdavača komercijalnih medija u svetu pretplatu već tretira kao najbitniji izvor prihoda u budućnosti, a istovremeno u Srbiji do marta 2024. godine nijedan dnevno informativni onlajn medij nije počeo da naplaćuje pristup svom digitalnom sadržaju.

Predvodnici uvođenja digitalnih pretplata na globalnom nivou upravo su dnevno informativni onlajn mediji, tačnije onlajn izdanja dnevnih novina. Ali ne i u Srbiji. „Velike priče” ne spadaju u korpus dnevne onlajn informative, već pružaju interpretacije, analize i druge medijske forme koje nisu fokusirane na dnevne aktuelnosti. Kada se nekada u budućnosti bude analizirao razvoj digitalnih pretplata u Srbiji, kada neki drugi mediji odluče da uvedu onlajn pretplate ili kada neko bude istraživao specifičnosti naše zemlje po pitanju pretplata, pogledi će neminovno biti usmereni i ka jedinom mediju koji je tako nešto već učinio. I zato „Velike priče” jesu velika stvar za srpsko novinarstvo.

Kako je nastala ideja za pokretanje ovog portala? Kako se došlo do procene da uvođenje pretplate ima potencijal? Kako je tekao ovaj proces tokom prve godine i šta se iz tog procesa naučilo? O svemu tome govori idejni tvorac i glavni urednik portala „Velike priče” Veljko Lalić, ujedno vlasnik i glavni urednik njuz magazina „Nedeljnik” koji je takođe imao ulogu u razvoju „Velikih priča”.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price