Srbi u Hrvatskoj, skica
Politika

Kako su, zaboga, Srbi u Hrvatskoj 2024. opet postali vrhovna politička tema?

Anatomija mukotrpnog poslijeizbornog slaganja vlasti između HDZ-a, ekstremne desnice i nacionalnih manjina

Srbi u Hrvatskoj, skica Srbi u Hrvatskoj, skica / Ilustracija Velike priče/Izvor Profimedia
maj 06 2024, 05:00

Podeli

Trideset godina, ajde dobro, 29, je i u životima nacija jako puno vremena. Prije tri desetljeća, primjerice, Kina je bila siromašna i zaostala zemlja. Trideset godina bilo je dovoljno ne da zacijele rane Drugog svjetskog rata, nego i da Francuska i Njemačka, države koje su ogorčeno ratovale u vrijeme Hitlera, postanu motor okupljanja Europske unije koja je tad već krenula razmišljati o svom ozbiljnijem širenju. Trideset godina, ajde dobro, 29, nakon završetka vojnih operacija u Hrvatskoj, ovdje je srpsko pitanje i dalje centralna politička tema.

Radi se, dakako, o i dalje nezavršenim pregovorima o formiranju vladajuće većine koji su se sveli na pitanje troje zastupnika srpske nacionalne manjine. Njih Domovinski pokret, desna stranka koja pregovara o koaliciji s HDZ-om, ne želi vidjeti ni blizu vlasti, Niti kao dio koalicije, niti kao one koji će novu većinu podupirati tek glasom iz Sabora.

Kapitulacija Andreja Plenkovića?

U trenutku pisanja ovog teksta čini se da je okvirni dogovor postignut i da je Andrej Plenković udovoljio tom zahtjevu DP-a. Neslužbena je informacija da će novu većinu podržati pet preostalih zastupnika nacionalnih manjina (svi osim Srba), što je dovoljno za konstituiranje nove Vlade i zaključivanje priče o parlamentarnim izborima 2024. godine. Istina, neslužbeni dogovor se prvo treba zapečatiti na pregovorima u utorak, a onda i glasanjem u Saboru (sjednica se mora sazvati do 19. svibnja), no u ovom trenutku se čini da je to sve sad manje-više pitanje – tehničke realizacije. Ne bude li, naravno, iznenađenja i preokreta kakve se na uzavreloj postizbornoj političkoj sceni u Hrvatskoj nikad ne treba isključiti.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price