Politika

Kako se brendiraju šetnje: Svako vreme je pravo za protest

Izgleda da nikada neće biti stanovnika Srbije koji nije bio učesnik nekih demonstracija. I ma kako surovo zvučalo, to je dobro

Studentski protest 9. decembra 1996. godine / Foto MLADEN ANTONOV / AFP / Profimedia
maj 27 2023, 02:00

Podeli

Ne mogu da poverujem
čemu sada prisustvujem
Sve je kao
naučnofantastični film

Najgori
naučnofantastični film
U meni to izaziva
Bunt!

(Istoimena pesma grupe Disciplin a Kitschme)

Gledano iz reklamnog ugla, protest bi mogao da se prevede i podvede pod promotivni događaj ili ivent. Kao otvaranje radnje, promocije proizvoda ili proslave dana kompanije. Protest ima naziv, logotip, slogan i promo lica. Ima scenario, učesnike, scenografiju, kostimografiju, tehniku, mesto, vreme i budžet. I ima trajanje.

Protest je sve to. Međutim, njegov specifikum je verovatno u tome što je ekskluzivno vezan za društveno-političko delovanje. Retko će se sresti protest vezan isključivo za, na primer, neki proizvod. Ako se ikada i desio, kao što je to, recimo, bila čuvena Čajanka u Americi, sigurno suština protesta nije bila u čaju. Jedan od najmasovnijih protesta na svetu, Gandijev Marš soli, bio je povezan sa problemom cene i kvaliteta soli, a zapravo je bio ivent protiv kolonijalnog statusa Indije.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price