Politika

Kad ti bilbord kaže da pitaš đeda

Popis u Crnoj Gori odložen je na mesec dana, pa bi trebalo – ako ostane tako – da počne 1. decembra. Kome (ne) odgovara prebrojavanje u Crnoj Gori, koje je više od statističkog?

/ Aleksey Butenkov / Alamy / Alamy / Profimedia
okt 29 2023, 05:00

Podeli

Iako je nacionalno prebrojavanje omiljena izborna disciplina u Crnoj Gori, popis stanovništva svakako je bio zgodna prilika da se zainteresovane strane, po okončanju predsjedničkih i parlamentarnih izbora, zbiju u rovove i pozovu na ponovno prebrojavanje krvnih zrnaca.

Goruće pitanje u zemlji koja u ovom trenutku tavori između dvije vlade, koja mjesecima ima upražnjene krovne pravosudne funkcije i u kojoj je nedavno zatrpan tunel kroz koji su organizovane kriminalne grupe krale dokaze iz krucijalnih predmeta, opet je nacionalno razvrstavanje.

Tako je i jedna statistička akcija čiji bi rezultati trebalo da posluže za kreiranje naprednih državnih strategija pretvorena u histeriju čiji je jedini ishod paranje ionako tananih građanskih niti crnogorskog društva. Odgovornost za to snose oba ekstremna pola koji godinama profitiraju u održavanju i rasplamsavanju crnogorsko-srpskog pitanja u državi, koja bi i u stanju apsolutne sloge kuburila sa potencijalom neophodnim za rekonstrukciju njenih razorenih temelja.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price