Politika

Da li će biti svetskog rata?

I zašto će to biti problem u Evropi u trenutku kada se dve vodeće imperije utvrđuju na Pacifiku...

Ilustracija VP
jun 17 2024, 05:00

Podeli

Bajden vodi SAD dok američki vek bledi u neizvesnu budućnost. Ovako Masimo Kalabrezi počinje veliki tekst u Tajm magazinu, koji je u mesec dana imao dve naslovne strane “Ako on pobedi”, jednu za Trampa, drugu za Bajdena. Obe su sjajne, ali je meni zaključak, posle obe, da se Amerika sprema za rat, ili utvrđuje da do njega ne dođe, što bi bila bolja verzija, iako mi je do ovog serijala sve to delovalo kao preterivanje.

Poznati američki novinar proveo je sat i po vremena s Bajdenom, i mnogo sati s njegovim najbližim saradnicima, i nije izneo zaključak koji ja iznosim, a koji je sam Bajden nazvao “žicom za uzemljenje naše globalne moći”.

Ukratko: NATO nikad nije bio moćniji (“Sastavili smo najjači savez u istoriji sveta”, Dž. B.). U Finskoj je dva meseca pre ruske agresije na Ukrajinu 14 odsto ljudi podržavalo NATO, u Švedskoj nijedan političar. QUAD je postao jedan od najvećih saveza na istoku (Indija, Australija, Japan i SAD), organizovan je prvi trilateralni sastanak Japana, Južne Koreje i SAD, filipinski diktator posetio je SAD, u kojim je izgubio parnice od dve milijarde dolara zbog proterivanja političkih neprijatelja, da bi zatim dozvolio još četiri baze na Filipinima, i organizovao najveće zajedničke vežbe protiv amfibijskog iskrcavanja u istoriji.

Saudijska Arabija bila je na pragu da potpiše sporazum s Izraelom (“Imamo dve vrste saveza: zasnovane na vrednostima i zasnovane na praktičnoj osnovi”, objasnio je svoju politiku Bajden), dok Hamas nije, kako je priznao njihov portparol, masakrirao civile 7. oktobra kako bi upravo to zaustavio, i perverzno, zbog Netanjahua u Izraelu, ostvario i više od toga.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price