Marin Le Pen osvojila je najviše glasova na izborima za Evropski parlament u Francuskoj
Svet

Šasija drži, motor je u kvaru

Pobednice na tek održanim izborima za Evropski parlament su tri žene i jedan muškarac: Ursula fon der Lajen, Đorđa Meloni, Marin Le Pen i Donald Tusk

Marin Le Pen osvojila je najviše glasova na izborima za Evropski parlament u Francuskoj / JEANNE ACCORSINI / Sipa Press / Profimedia
jun 12 2024, 05:00

Podeli

U jednoj rečenici rezultati izbora za Evropski parlament (EP) u 27 zemalja članica EU mogli bi se opisati: šasija drži, motor je u kvaru. Proevropske snage su i dalje većina u EP, ali je srce Evrope u stanju šoka. Nije samo motor EU, Francuska i Nemačka, u kvaru već i njeno tvrdo jezgro. Ekstremna i tvrda desnica su pobedile ili ostvarile najbolje istorijske rezultate ne samo u Petoj republici i Saveznoj Republici nego i u Italiji, Holandiji, Belgiji kao i u Austriji (nije među osnivačima EU, ali se uvek podrazumeva kao deo tzv. Kerneuropa).

Miopija, pojačana podmuklom kampanjom preko društvenih mreža i tzv. alternativnih medija, da je rešenje za pitanje migracija, geopolitičkih i ekonomskih kriza, klimatskih promena, u demontiranju EU i povratku na nacionalne, suverenističke politike, sve se više širi Evropom. Neobrazovanost, površnost, nezainteresovanost i politička nepismenost ozbiljnog dela evropske populacije dovodi u pitanje i notornu činjenicu da je samo više EU, više integracija, više federalizacije, više proširenja recept za povećavanje autonomije EU, više bezbednosti i sigurnosti i bolji standard života.

Pitanja koja stavlja u prvi plan ekstremna i populistička desnica jesu realna i prisutna u svakodnevnom životu: pitanja migracija, islamskog fundamentalizma, cene tzv. zelene tranzicije, broj gubitnika tranzicije, stagnacija plata, inflacija, rat i geopolitička pozicija Evrope. Ali, po dobrom običaju, rešenja koja nudi ekstremna i populistička desnica su sva pogrešna, prevaziđena ili kontraproduktivna.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price