Svet

Narendra Modi je čovek trenutka

Ono što je Modi uspeo da učini, kako u svojoj zemlji tako i van nje, od Indije će načiniti jednu od najvažnijih priča nadolazećih decenija

/ Ashish Vaishnav / Zuma Press / Profimedia
jun 11 2024, 05:00

Podeli

Njegova stranka možda nije izvojevala toliko ubedljivu pobedu kakvoj se nadao, ali Narendra Modi obezbedio je treći petogodišnji mandat na mestu premijera Indije.

Ne, nije to bila nimalo laka pobeda; visoka stopa inflacije i nezaposlenost pomogle su ujedinjenoj opoziciji da dobrano uzdrma presto na kom Modi već deset godina suvereno sedi, ekonomske nejednakosti u društvu primorale su ga da se više osloni na mobilišuću moć hinduističkog nacionalizma, a medijsko okruženje (pre svega zahvaljujući internetu) postalo je polarizovanije, slobodnije i kritičnije.

Međutim, Modijeva popularnost nadjačala je sve to. Izgradio je reputaciju i lični integritet, i nakon decenije koju je proveo “u fotelji”, njegov autoritet je neupitan. Sve je to veoma važno u zemlji u kojoj milioni i milioni ljudi govore na desetine različitih jezika. A ovi poslednji indijski izbori (inače najdugotrajniji i najveći na svetu) samo su još jednom pokazali da je Modi “čovek trenutka”.

Indiji je potreban popularan lider, jer su dugoročni izazovi sa kojima se suočava (i sa kojima će se tek suočavati) kolosalni.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price