Svet

A šta ako je NATO pogrešio u proceni?

Krenimo od pretpostavke da su saveznički obaveštajci uradili domaći zadatak za čistu peticu i da su pretpostavljenima dostavili na faktima utemeljene procene da nema rizika od eskalacije. Problem je što su i ruski obaveštajci svoje šefove pred 24. februar 2022. godine izvestili da će jednom kada se krene preko granice Ukrajina brzo pasti i da će narod sa radošću dočekati rusku čizmu i oterati Zelenskog i društvo

Zelenski i bajden u Parizu, 7. juna / U.S. Embassy France / UPI / Profimedia
jun 13 2024, 05:00

Podeli

Odluka dela članica NATO-a, ali onih vodećih, da se može svim sredstvima ratne tehnike koja se doture od njih dejstvovati po Rusiji može da postane casus belli. Može, ali i ne mora. Zavisi sada od Kremlja kako će da uzvrati. Prostora za tvrd stav ima. Evo samo jedan primer – Rusi kažu da ako se za F-16 koriste aerodromi izvan Ukrajine udariti po tim mestima je razumljivo u političkom pogledu, a u domenu sile prirodni potez – uništiti avione pre poletanja na borbeni zadatak. Može Kremlj da naredi da se pokaže tolerancija kao do sada i pretrpe gubici u ime višeg cilja odnosno izbegavanja eskalacije. Postoji treći osnovni scenario da se vrati punom merom, a jedini relevantan resurs je nuklearno naoružanje jer sve ostalo što ruska sila ima već je korišćeno.

U analizi prilika krenimo od pretpostavke da su saveznički obaveštajci uradili domaći zadatak za čistu peticu i da su pretpostavljenima dostavili na faktima utemeljene procene da nema rizika od eskalacije. Problem je što su i ruski obaveštajci svoje šefove pred 24. februar 2022. godine izvestili da će jednom kada se krene preko granice Ukrajina brzo pasti i da će narod sa radošću dočekati rusku čizmu i oterati Zelenskog i društvo. U prvoj nedelji rata stradale su stotine ruskih vojnika i rat je umesto blickriga postao nešto nalik klanici Prvog svetskog rata, ali sa snimcima smrti u visokoj rezoluciji u skladu sa sredstvima dokumentovanja novog tehnološkog nivoa. Mislimo na one dronove koji se umirućem unose u lice.

Za sve nas bilo bi dobro da su u NATO-u dobro procenili realne prilike. Ako nisu – niko ne želi da vidi karakteristične bleskove svetlosti i pečurke dima i prašine na mestima velikih gradova. Rizik postoji i na to mora da se računa. Nemački kancelar Olaf Šolc je rekao pred članovima Bundestaga da Ukrajina, u skladu sa međunarodnim pravom, može da brani teritoriju, gradove i građane. Nemačko pravo je da koordiniraju aktivnosti sa partnerima i saveznicima pre dalekosežnih odluka i kaže kancelar da su pažljivo odmerili sve rizike. Tako Šolc obrazlaže odluku da se odobri primena nemačkih borbenih sistema po dubini Rusije. On ceni da se mora tako iako se radi o otvorenom prelasku svake od onih notornih crvenih linija.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price