Politika

Crnogorska policijska drama u milion činova

Akteri nisu ni Mors ni Pemblton ni Luter ni Kol. Nije čak ni Džejk Peralta. Akteri naše policijske drame su političari koji iz godine u godinu, iz vlade u vladu, umiju da se isključivo bave kadriranjima u Upravi policije i Agenciji za nacionalnu bezbjednost

Ilustracija / Foto SAVO PRELEVIC / AFP / Profimedia
mar 26 2024, 05:00

Podeli

Bilo je to neočekivano iznurujućih par sedmica za premijera. Imenovanja u glavnim institucijama kulture, postavljenja na pozicije direktora Crnogorskog narodnog pozorišta, Narodnog muzeja i mnogih biblioteka dovela su do velikih diskusija među strankama koje čine vladajuću većinu. Jedan od njih je insistirao da CNP zaslužuje direktora koji će forsirati savremene autore i alternativne forme teatra. Drugi koalicioni partner, iako manji, zalagao se pak za klasičniji nastup, insistirajući na dovođenju dramaturga i reditelja koji će nanovo postavljati djela Šekspira, Čehova, kao i antičkih tragičara. Stvari su postale teže kada je na dnevni red došla nacionalna strategija razvoja kulture. Da li ulagati u likovnu umjetnost kroz organizovanje novih kolonija širom države ili kroz slanje istaknutih stvaralaca na što više svjetskih izložbi? Slična situacija, naravno iz žanrovski specifičnih vizura, mogla se vidjeti u drugim umjetničkim pravcima. Rasprave na Vladi su bile žestoke, sa usijanjima koja su išla do te mjere da su ministri citirali svoje omiljene kritičare želeći da ospore ukus onih sa kojima se nisu slagali.

Možda bi premijer nekako i prebrodio rasprave o tome šta je lijepo da istovremeno nisu krenuli lomovi u obrazovanju. Predstavnici ministarstva prosvjete decidni su u tome da stanu na put prepisivačima i da zavedu nultu toleranciju u tom pogledu. Istovremeno, insistiraju da u budžetu obrazovanje postane prioritet, da im se omoguće odjeljenja koja neće imati preko dvadeset i pet učenika, da svaka škola uđe u rekonstrukciju a da se gradivo izmijeni. Traže da konačno dođe do harmonizacije između predmeta i da se istovremeno uče komplementarne stvari, a nedostajući udžbenici konačno napišu. Dok premijerovo okruženje insistira na obrazovanju koje odgovara tržištu i stvara kadrove potrebne na berzi rada, ljudi iz ministarstva žele nauku radi nauke, žele razvoj klasičnih disciplina i prije svega, rad na kritičkom mišljenju. Djeluje da su toliko decidni da su preko svojih istomišljenika u Skupštini spremni srušiti Vladu i aktivirati vanredne parlamentarne izbore.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price