Nauka

Kolika je snaga vašeg glasa?

Svaki internet pretraživač na pojmove "glas" ili "voice" izlistaće uglavnom značenja koja se odnose na stav i izbor

/ Image by Freepik
дец 17 2023, 05:00

Podeli

U danima kada se pojam glasa pre svega odnosi na lični stav i pravo na izbor, hajde da ukratko sagledamo osnovnu funkciju glasa, odnosno zvuka koji je rezultat angažovanosti brojnih organa i centralnog nervnog sistema. Premda je glas stariji i od samog čoveka, svaki internet pretraživač na pojmove “glas” ili “voice” izlistaće uglavnom značenja koja se odnose na stav i izbor, ali retko i na funkciju stariju i od naše vrste.

Opet, glas i govor za koji se toliko borimo vekovima u nekim je oblastima postao mehanizam manipulacije neistinitim i tendencioznim sadržajima. Možda će reči Patrijarha Pavla zapravo biti i najpreciznije, praktično vizionarske: “Lako je govoriti, ali je teško ćutati”. Ako je ćutanje govor budućeg veka, to opet znači potpunu kontrolu razumom. Nije li taj sklad nedostižni ideal? Razumom kontrolisani glas. Dobro zvuči.

Pre oko 530 miliona godina nastala je riba adaptirana na korišćenje kiseonika iz vazduha. Ovo je bila posledica mutacije, ali je mnogo važnije, ona mogla da se reprodukuje i nasleđuje među potomcima. Tako su hiljadama godina kasnije nastajale “plućne” ribe koje poseduju ventil za sprečavanje ulaska vode u njihov respiratorni sistem. Smatra se da je upravo ovaj ventil preteča glasnih žica, te da svaka životinja sa glasom, kao i čovek, ima svog pretka među praistorijskim ribama.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price