One day.
Kultura

Svakog 15. jula

Šta nam o vezama, ambicijama, komunikaciji i ljubavi govori serija "One Day"

One day. One day. / Supplied by LMK / Landmark / Profimedia
feb 27 2024, 05:00

Podeli

“Bez obzira na ono što će se desiti sutra, ipak smo imali danas”, ispisano italikom preko slike na kojoj su En Hatavej sa velikim naočarima i glumac sa “hjugrantovkom” (frizura kakvu Hju Grant nosi u svim onim filmovima koje volimo dvadeset i više godina, prim. aut.) čije sam ime ipak morala da proguglam za potrebe ovog teksta – Džim Sterdžes, videla sam nekoliko desetina puta u različitim kontekstima na društvenim mrežama.

Znate svi tu scenu, čak i ako ste, kao i ja, nekako propustili film “Jedan dan” iz 2011. godine. Dakle, njih dvoje u nekoj prirodi, on obučen kao da je ispao iz romana Džejn Ostin ili Emili Bronte, ona onako kako zamišljate studentkinje književnosti u Velikoj Britaniji – sve ono što želite i očekujete od romantične komedije tog perioda.

Ipak, iako sam veliki fan tog žanra, nikada nisam pustila taj film. Nikada ga nisam ni potražila. Nikada ga nisam, u periodu pre striming platformi, “uhvatila” na nekom od kanala koji zapravo, samo i emituju takva ostvarenja. Nikada.

Tako sam nekako, propustila i da je početkom ovog meseca na striming platformi Netflix, izašla “limitirana” serija od 14 kratkih epizoda istog naziva. Propustila, u skladu sa tim, da povežem i da je polazište isto, istoimena knjiga Dejvida Nikolsa. Jednostavno propustila. A onda sam nakon više od nekoliko poruka/komentara/postova na platformi X, koji uglavnom sadrže glagol “plakati” u različitim oblicima, pustila. Seriju, u Netfliksovoj produkciji, ne film iz 2011.

Za slučaj da i dalje postoje oni koji su (kao i ja) propustili čak i sinopsis, “One day” prati 2 decenije odnosa Eme (devojke iz radničke porodice) i Dekstera (momka iz više klase), koji noć i dan (okej, pola dana) nakon završetka fakulteta, provedu zajedno, nakon čega odluče da će biti prijatelji. Serija je koncipirana tako da ih (zajedno ili odvojeno) u svakoj epizodi vidimo kako provode svaki 15. jul od kraja osamdesetih do početka dvehiljaditih.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price