Živi i zdravi
Kultura

Sve što o Jadranu može da se prećuti jednim filmom

I sve što o Jadranu jednim filmom može da se objasni, uradio je Ivan Marinović u filmu "Živi i zdravi"

Živi i zdravi Živi i zdravi / Screenshot YouTube
feb 10 2024, 09:54

Podeli

“Koga to zapravo volim u Herceg Novom”, pevaju  bend, svatovi – a pomalo i publika ispred platna, koja je godinama leta i proleća provodila u tom gradu – dok mlada (Tihana Lazović) i mladoženja (Goran Slavić) igraju svoj prvi svadbeni ples u najnovijem filmu crnogorskog reditelja i scenariste (Novljanina, razume se) Ivana Marinovića “Živi i zdravi”.

A taj je prvi ples u suprotnosti sa svim onim što bi prvi ples dvoje zaljubljenih ljudi u Herceg Novom (naročito u Herceg Novom) trebalo da bude. U tu scenu, tih nekoliko minuta staje, čini se, celokupna atmosfera ove komedije tokom koje će se publika više od nekoliko puta zapitati — da li je u pitanju samo komedija? Ukratko, i uz vrlo malo spojlovanja — nije, više je od toga.

Više je od toga i ako se pogleda sama glumačka postava, ansambl pored glavnih glumaca čine i: Momo Pićurić, Goran Bogdan, Snježana Sinovčić, Nikola Ristanovski, Dragana Dabović i, posle previše vremena na velikom platnu (na našem jeziku) — Mirjana Joković.

Više je od komedije iako se potpuno uvučete u taj jadranski vajb, i to ne vajb bilo kog dela Jadrana, nego onog bokeljskog, onog što ga tako tačno i precizno u XXI veku crta, boji i opisuje, još samo Who See (u onom “da ti pokažem Boku, Tivat, Kotor i Novi”, ili onom “ne da mu se druži s nama dolje u pivnicu”), Jadrana kome Marinović daje jedan potpuno novi nivo. Jadrana u kome se spajaju generacije iksera (pa čak i bumera) i milenijalsa, Jadrana koji se više oseća nego što se vidi.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price