Kultura

Radnička klasa ide u pakao

Novi film Mladena Đorđevića (FEST) izgleda kao da su ga pravili najbolji evropski reditelji

/ Ilustracija VP / Screenshot
feb 24 2024, 05:00

Podeli

Radnička klasa je u dugoj istoriji naših naroda i narodnosti često bila predmet ili glavni junak filmskih interesovanja. Samo u poslednjih pet-šest godina imali smo dokumentarac “Radnička klasa odlazi u raj”, Marka Cvejića, kao i “Heroje radničke klase”, Miloša Pušića, ali niko ih nije ovoliko opleo kao Đorđević, u isto vreme dajući im najveću moguću nadu na ovim prostorima – nadu da mogu nešto da promene. Jer, da parafraziram parolu iz poslednje scene filma – Snaga je u njima.

Iako već petnaest godina nije snimio igrani film, gde je bio šta je radio nemam pojma, vidim da je snimao i neke dokumentarce, nisam gledao (nisam znao, praštajte! hoću! hoću! obećavam!), Mladen Đorđević je uspeo da postane još bolji, još sposobniji, još talentovaniji srpski reditelj.

Kažite šta hoćete o filmu “Radnička klasa ide u pakao”, ali ne možete da kažete da nije dobro režiran, da film, u kontekstu priče kojom se bavi, ne izgleda kako bi ga napravili i najbolji evropski reditelji (rumunski, mađarski, belgijski i Ulrich Seidl) ili američki (nema u Americi trenutno ovakvih, sorry).

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price