Kultura

Šta je zapravo Beogradska filharmonija i zašto je toliko važna

Muzički život u Srbiji je započeo pre otprilike 100 godina. U svetu traje već vekovima! Zahvaljujući izuzetnom talentu, posvećenim pojedincima i fanatičnim radom, uspeli smo da se približimo velikim svetskim tokovima ogromnom brzinom. Muzičari ne mogu da nastave sami

BG Filharmonija / Foto Bratislav Stefanovic / Alamy / Alamy / Profimedia
feb 14 2024, 08:59

Podeli

“Iz Beča je Dunavom stigla lađa. Odeljenje vojske dočekalo je lađu na pristaništu. Sa teškom mukom izvukli su na obalu neki glomazan predmet čudnog oblika. Ličio je na sanduk, ali je ipak bio suviše širok za tri mrtvaca. Ličio je i na orman, ali je bilo previše čudno što ima samo tri noge.”

Tako je, prema zapisima, u Beograd stigao prvi klavir, krajem XIX veka. U to vreme su već nekih 50 godina postojale Bečka i Njujorška filharmonija (osnovane 1842), opere su se izvodile već više od tri veka, od 1594. godine.

Prva muzička škola bila je “Mokranjac”, nastala 1899. godine, a pri Narodnom pozorištu, prva kompletna opera “Madam Baterflaj” izvedena je 1920. godine. Danas se predstave izvode u istoj zgradi kao i prilikom osnivanja.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price