Kultura

“Napoleon”: Zašto o Hitleru nećemo gledati ovakve filmove?

Čemu ovaj film? Baš sada? Ikada?

Scena iz filma / Foto Scott Free Productions - Apple Studios - Dune Films - Latina Pictures / Christophel Collection / Profimedia
nov 29 2023, 05:00

Podeli

Na kraju svog dva i po sata dugog filma, koliko se od potencijalnog oskarovskog kandidata i očekuje da traje, Ridley Scott podvlači crtu i sabira koliko mrtvih Napoleon nosi na duši u svim bitkama i ratovima koje je poveo. Broj iznosi nešto preko tri miliona ljudi. Samo vojnog osoblja. Međutim, ono što bode oči više od iznosa za naplatu jeste neočekivan utisak da se baš tim potezom Scott distancira od svog ostvarenja i kao da i sebe i nas pita – zaslužuje li neko, sa tolikim krvavim tragom, film poput ovoga?

Pripremajući se za ovu projekciju pogledao sam nekoliko filmova koji se bave Napoleonom (mnoge i prvi put). Neprevaziđen i dalje ostaje pet i po sati dug nemi film Abela Gancea iz 1927. Ovo ostvarenje, koje je trebalo da bude samo uvod u celokupnu dramatizaciju Napolenovog života, pokriva njegovo odrastanje i prve godine vojnog stasavanja, ali neke scene, poput one kada Napoleon prvi put demonstrira svoju hrabrost i vojničku strategiju tokom scene grudvanja sa drugarima u školi, deluju kao da su samostalno izmislile francuski novi talas. A nekim potonjim vizuelnim rešenjima Gance je išao debelo ispred svog vremena i njegovih kapaciteta. Albert Dieudonne, koji poput neke muškobanjaste dive nemog filma, igra Napoleona sa skoro tragikomičnom gracioznošću, i niko ga nikada neće igrati bolje.

Kao neku vrstu apendiksa preporučujem i solidni “Napoleon at Saint Helena” (1929) nemačkog reditelja Lupu Picka, po očigledno neiskorištenim scenarijima Abela Gancea. “Napoleon” (1955) Sache Guitryja malkice je više u enterijerima, dvorskim spletkama i Napoleonovim ljubavnim i drugim odnosima sa ljudima i prikazuje ovoga kao previše “običnog čoveka”. U “Waterloo” (1970), Sergeya Bondarchuka, Napoleon je reski vojskovođa, a scena bitke na Vaterlou je jedna od najimpresivnijih filmskih, i Ridley Scott je dao sve od sebe da joj izađe na megdan. Ali ona u Bondarchukovom filmu traje skoro sat vremena! Radi ikakve objektivnosti fikciji sam pridružio i PBS-ov četvoroepizodni serijal o Napoleonu koji je, ako ništa, barem postavio jasnu hronologiju njegovog života i ratovanja.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price