Istorija Kultura

JFK, kako se gradio jedan stil i jedan mit

U procesu amerikanizacije, politika napretka i kulture Džona Kenedija, smeštena između "dinamičnog konzervativizma" Ajzenhauerove epohe i "doba Vodolije" dece cveća, bila je po svemu izuzetna epizoda

Džon i Džeki Kenedi, u Njujorku oktobra 1961. godine / KEYSTONE Pictures USA / Zuma Press / Profimedia
nov 09 2023, 05:00

Podeli

Džon i Žaklina Kenedi stigli su u Fort Vort 21. novembra 1963. godine oko ponoći.  Bio je to kraj prvog dela posete Teksasu, tokom koga je predsednički par posetio San Antonio i Hjuston, da bi uveče stigli u Fort Vort. Nakon jutarnjeg programa, narednog dana trebalo je da nastave u Dalas i Ostin. U trosobnom apartmanu br. 850 hotela “Teksas” na stočiću si ih dočekale žute ruže, poruke dobrodošlice i liflet katalog “Umetnička izložba za Predsednika i gđu Džona Kenedija”. Kopije jedan i dva, od stotinu štampanih i ručno numerisanih primeraka, bile su namenjene predsedničkom paru. Još deset je prigodno raspoređeno u prostoru, dok su preostali primerci predviđeni za biblioteke, obrazovne ustanove i prijatelje organizatora izložbe. Katalog je uglednim gostima nudio osnovne podatke o slikama i skulpturama “izloženim” u apartmanu.

Iako inicijalno namenjena samo predsedničkom paru, izvesno je da ova vešto smišljena ideja ne bi bila medijski zanemarena da posle tragedije u Dalasu sve drugo nije delovalo banalno. Ona je na jedan složen način precizno svedočila o mestu kulture i umetnosti u Kenedijevoj epohi.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price