Kultura

Rambuje i Dejton, pa na kub: Politika crvenog tepiha

Za sve one koji su se pitali kako glumica izabere haljinu za možda najvažnije veče u godini, i verovatno ono koje će dugo pamtiti, stilisti kažu da proces počinje u oktobru prethodne godine kada su objavljene nominacije i datum manifestacije

Jared Leto obučen kao mačka Karla Lagerfelda dolazi na Met Gala, 1. maj 2023. godine / Foto JOHN ANGELILLO / UPI / Profimedia
maj 14 2023, 05:00

Podeli

Tačno vreme je sedam sati i osam minuta, prvog ponedeljka u maju, kada će Vogueova reporterka početi da beleži glamurozno komešanje u prestižnom Mark hotelu na Aper Ist Sajdu. Foaje popločan mermerom na crne i bele pruge poslednjih godina stekao je reputaciju “drugog crvenog tepiha Met Gale”, budući da bogate, slavne i besprekorno odevene zvanice upravo tu provode poslednje trenutke pre izlaska pred špalir foto-reportera koji prate zvučnu (i paprenu, ali, hej, barem je u dobre svrhe) večeru koju za kostimsko odeljenje Metropoliten muzeja organizuje Anna Wintour. Gigi Hadid utreniranom gestikulacijom supermodela namešta šlep svoje čipkane Givenchy haljine, dok Bad Bunny promiče u Jacquemus odelu sa čašom šampanjca u ruci. Istovremeno, Mary J. Blige energičnim korakom izlazi iz lifta dok joj glam tim doteruje frizuru u hodu.

Ne dajte da vas ta ležernost zavara – svi su oni u tremi, manjoj ili većoj u zavisnosti od stepena slave, minulog red carpet staža i predispozicije ka perfekcionizmu koja može a i ne mora da se graniči sa anksioznošću. Fotografije koje će narednog jutra osvanuti u trač rubrikama odavde do Timbuktua zvezdana su valuta koja će svakog od njih držati na radaru showbiz relevantnosti u mesecima, a možda i godinama koje slede.

Svakako, loše slike sa bizarnim odevnim izborima imaju tendenciju da onoga ko je na njima progone decenijama. Zato, kada određena poznata ličnost kroči na crveni tepih, to je samo vrh ledenog brega priprema koje uključuju mnogo više od otkopčavanja rajsferšlusa haljine na ofingeru. Ne samo što je za izradu toalete ponekad potrebno i osamsto sati predanog ručnog rada te kilometri svile i kadife, već i pregovori oko toga ko će šta i kad da nosi deluju kao Rambuje i Dejton na kub.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price