Suđenje Donaldu Trampu
Pronađeno u prevodu

Da li je na suđenju važno kako je neko obučen?

Tokom suđenja Donaldu Trampu za seksualno zlostavljanje i silovanje, svaki detalj na Džin Kerol bio je bitan

Suđenje Donaldu Trampu Suđenje Donaldu Trampu / Ed JONES / AFP / Profimedia
maj 12 2023, 10:00

Podeli

Tekst koji je objavio New York Times za Velike priče priredila je Marina Zdravković.

***

Sve do samog kraja suđenja, Džin Kerol i Donalda Trampa, pravac kome porota teži bio je nejasan i nije se mogao predvideti ni naslutiti ishod presude. Da li će članovi porote poverovati 79-godišnjoj ženi koja je progovorila i optužila bivšeg američkog predsednika, i trenutnog kandidata za istu poziciju, za silovanje? Ili će poverovati optuženom koji se nijednom nije pojavio na sudu niti se pozvao na nekog svedoka – i čiji su advokati ovo suđenje opisali kao pokušaj osvetoljubive žene da sruši moćnog čoveka.

Tramp je na kraju proglašen odgovornim – i za seksualno zlostavljanje i za klevetu protiv Kerol, ne i za silovanje – i njoj je određena odšteta u iznosu od pet miliona dolara. Međutim uticaj i bitnu ulogu u celom ovom procesu nije imalo samo ono što smo čuli, već i ono što smo videli.

U federalnoj sudnici na Menhetenu Kerol je izledala suprotno svemu onome kako je Tramp opisao. Nije izgledala mentalno obolelo. Nije izgledala kao neko željan novca i slave, kako su je njegovi advokati predstavili. Izgledala je neutralno, smireno i staloženo, kroz ceo proces suđenja i svedočenje.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price