Kultura

Lizzo ne mora da se izvinjava

Nakon #MeToo pokreta, malo kad je "većinski internet" bio na pravoj strani. Većinski internet mahom – traži idealnog zlostavljača. Ili bar idealnu žrtvu. Zato Amber Herd nije imala šanse

/ Valeria Magri/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia
avg 26 2023, 05:00

Podeli

Ako ste u prethodnih tridesetak dana gledali poslednji film Grete Gervig koji beleži neverovatan komercijalni uspeh i kome se, bez obzira na kritike, predviđa gomila nominacija za najprestižnije filmske nagrade, uključujući i nagrade Američke akademije, verovatno ste na nekoj od platformi za slušanje muzike pustili soundtrack na kome su radili neki od najpopularnijih pevača današnjice.

Osim Rajana Goslinga, koji je otpevao hit 2023. godine – “I am just Ken”, na albumu se (između ostalih) nalaze i pesme Sema Smita, Bili Ajliš, Due Lipe i Lizo. To jest Lizzo.

Pesma “Pink” američke pevačice Melise Vivijan Džeferson zapravo nalazi se u jednoj od uvodnih scena, koja prati savršen dan stereotipne Barbi, koju igra (znate već svi) – Margo Robi.

Čitava pesma prati jedan savršen dan, savršene Barbi. A onda, kada gledaoci i gledateljke taman pomisle da su shvatili storiteling i da će gledati ljubavnu priču o Barbi i Kenu, koja, kao i svaka filmska ljubavna priča, ima pomalo zapleta, desi se ta (već sada kultna) replika u kojoj Barbi postavi pitanje: Da li ste ikada razmišljali o smrti?

Odjednom, sve se menja. Sve što je bilo savršeno – prestaje da bude.

Svi automatski savršeni procesi koje Barbi sa lakoćom obavlja više nisu tako lagani.

Menja se, takođe, odjednom i muzika koja je prati.

Odnosno, u skladu sa tim “mislima o smrti”, menja se tekst pesme. Odjednom.

Baš kao što se odjednom desilo da pevačicu Lizzo, na vrhuncu popularnosti, za maltretiranje na radnom mestu i seksualno uznemiravanje optuže tri bivše plesačice.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price