Princeza Leja
Kultura

Zašto je okej da princeza Leja nepromenjena preživi 21. vek

Gotovo svaka junakinja je podložna promeni. Svaka osim – Princeze Leje Organa iz „Star Wars“ franšize. Znate tu čuvenu promo sliku iz 1977. godine. Znate tu frizuru koja je kasnije bila inspiracija za maskenbale, ali i likove u drugim serijama.

Princeza Leja Princeza Leja / Supplied by LMK / Landmark / Profimedia
мај 11 2023, 05:00

Podeli

„Ona je ista ja“, emotivno izgovara gomila „nebelih“ devojčica dok ih roditelji snimaju kako reaguju na trejler za live action film „Mala sirena“ u kojem je uloga Arijel poverena – crnoj glumici.

Ovaj je postupak kompanije Disney izazvao brojne kontroverze kod starijih milenijalaca (i milenijalki) koji su tvrdili da im je izbor crne glumice „uništio detinjstvo“, kako Arijel nikako ne može biti crna i čuveno „nisam rasista, ali“ pravdali idejom da bi za crne glumice trebalo osmisliti nove, samo njihove priče.

Kao da te priče nisu već svačije.

Kao da svaka ili skoro svaka devojčica (bez obzira na boju kože) tokom odrastanja nije poželela onu biblioteku koju Bel dobije u zamku u kom je zarobljena kako bi spasla svog oca, kao da svaka ili skoro svaka devojčica nije pevala „Once upon a dream“ poput Aurore u šumi, kao da svaka ili skoro svaka devojčica nije maštala o sređivanju za bal.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price